Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Σεμινάρια Ψυχολόγων - ΑΡΧΕΙΟ
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13 Αύγουστος 2011
 

Το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ επαναλαμβάνεται [Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος] και θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο: 28, 29 και 30 Οκτωβρίου 2011 [Νέα εγγραφή στην σελίδα, την 19 Σεπτεμβρίου 2011]. ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, με θέμα: «Βιοανάδραση & Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές».

Το Σεμινάριο απευθύνεται στα Μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου και σε Ιατρούς. Υπεύθυνος Διοργάνωσης και Διεξαγωγής τού Σεμιναρίου: Δημήτριος Α. Χρηστίδης, Ψυχολόγος Ph.D., Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου [Α.Μ.: 1.259].

ΝΕΕΣ

Ημερομηνίες και Ώρες Διεξαγωγής τού Σεμιναρίου:
Παρασκευή      28/10/2011 -: (09:00 – 19:00)
Σάββατο           29/10/2011 -: (09:00 – 19:00)
Κυριακή           30/10/2011 -: (09:00 – 18:00)

28, 29 και 30 Οκτωβρίου 2011
Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο
«
Βιοανάδραση και Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές»
Υπό την αιγίδα τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Ψυχολόγους και Ιατρούς

Τους μόνους που δικαιούνται να παρεμβαίνουν στην αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και στη χρήση τής Βιοανάδρασης (biofeedback) στην κλινική τους πράξη. 

Περιγραφή

Κύριος στόχος τού Σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν:
α) Λειτουργική αντίληψη και κλινική σκέψη σχετικά με τις συνθήκες, τους παθογενετικούς μηχανισμούς και την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών, και
β) Επαρκείς γνώσεις τής Βιοανάδρασης για αποτελεσματική χρήση στη κλινική τους πράξη. Η πρακτική άσκηση θα γίνει με εξοπλισμό –μηχανήματα και λογισμικό-, τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τα βιοσήματα EMG, EEG, GSR, BVP, RSP, Temp.

Το Σεμινάριο χωρίζεται σε 5 ενότητες

Ενότητα Α΄ – Εισαγωγικά Θέματα

Με δεδομένο ότι για την αποδοτική αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών ο θεραπευτής πρέπει να έχει μια εξαιρετικά λειτουργική αντίληψη της νευροφυσιολογίας τής αντίδρασης του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ενότητες «Νευροφυσιολογία τού Στρες», «Στρεσοπαράγοντες», «Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος», «Αντίδραση φυγής ή πάλης», «Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής» και «Συμπαθητική διέγερση» θα εισάγουν στις «Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές».

Ενότητα Β΄ - Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές

Οι Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές συζητιούνται και περιγράφονται ψυχοφυσιολογικά υπό το πρίσμα τής απόκλισης του ψυχονευροενδοκρινικού άξονα. Εξηγείται ο κοινός βασικός παθογενετικός μηχανισμός τους και η εξειδίκευση του συμπτώματος/δυσλειτουργίας μέσω προδιαθέσεων, μαθησιακών μηχανισμών, σωματοποίησης και έκφρασης. Θα αναφερθούν παραδείγματα και μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών από όλα τα συστήματα του οργανισμού (ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό κλπ). Οι κεφαλαλγίες, το κροταφογναθικό σύνδρομο, τα μυοσκελετικά προβλήματα, η ακράτεια ούρων, η βραδινή ενούρηση, η φοβία και ο πανικός θα συζητηθούν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια.

Ενότητα Γ΄ – Βιοανάδραση

Μετά από την κατανόηση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών, ακολουθεί το θεωρητικό σκέλος τής Βιοανάδρασης. Εισαγωγικά θα συζητηθεί η ανάδραση ως απαραίτητος μηχανισμός ανατροφοδότησης στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Λεπτομερής παρουσίαση της Βιοανάδρασης καθώς και των βιοσημάτων, αισθητήρων, συσκευών, μορφών, λογισμικού κ.λπ..

Ενότητα Δ΄ – Πρακτική Άσκηση

Πρακτική εκπαίδευση στη Βιοανάδραση. Τοποθέτηση αισθητήρων, χειρισμός μηχανημάτων και ρυθμίσεις λογισμικού. Για την πρακτική άσκηση θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μηχανήματα και όλοι οι συμμετέχοντες θα κατακτήσουν ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας για χρήση τής Βιοανάδρασης στο κλινικό τους περιβάλλον. Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους το φορητό τους υπολογιστή για δωρεάν εγκατάσταση του λογισμικού.

Ενότητα Ε – Άσκηση Χαλάρωσης

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική και καλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα άσκηση χαλάρωσης (του Δημητρίου Α. Χρηστίδη). Η εν λόγω εκπαίδευση είναι μοιρασμένη και στις 3 ημέρες τού Σεμιναρίου για την αποδοτικότερη εμπέδωσή της.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 09:00 – 19:00
Νευροφυσιολογία τού Στρες
Στρεσοπαράγοντες
Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος
Αντίδραση φυγής ή πάλης – Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής
Συμπαθητική διέγερση – παθογενετικοί μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών
Άσκηση χαλάρωσης – βιωματική
Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές

Σάββατο 09:00 – 19:00
Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση
Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές – συνέχεια
Κεφαλαλγίες
Κροταφογναθικό Σύνδρομο
Μυοσκελετικά προβλήματα
Ακράτεια ούρων – Βραδινή ενούρηση
Φοβία – Πανικός
Από την Ανάδραση στη Βιοανάδραση
Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό Βιοανάδρασης

Κυριακή 09:00 – 18:00
Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση
Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό Βιοανάδρασης
Βιοανάδραση - Εργαστήριο – Πρακτική άσκηση

Το Σεμινάριο θα υποστηρίξουν με τις ομιλίες τους (Σάββατο 24/09/2011) και την υποστήριξη της πρακτικής άσκησης ο κύριος Θεόδωρος Χαλιμούρδας και ο κύριος Παντελής Πασχαλίδης.
Ο κύριος Θεόδωρος Χαλιμούρδας είναι Ψυχολόγος Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής θεραπευτικής προσέγγισης στην Μονάδα Θεραπειών Συμπεριφοράς τής Ψυχιατρικής Κλινικής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου [Α.Μ.: 1.546]. Ο τίτλος τής ομιλίας του είναι «Αγχώδεις Διαταραχές».
Ο κύριος Παντελής Πασχαλίδης είναι Εργοθεραπευτής και Φυσικοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Sahlgrenska University Hospital στη Σουηδία, και εξειδικευμένος σε προγράμματα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, Esai Bobath και Neurofeedback. Είναι Διευθυντής των «Κέντρων Αποκατάστασης Αναπτυξιακών Διαταραχών “ΕΞΕΛΙΞΗ”» τα οποία παρέχουν υπηρεσίες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, ειδικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης. Ο τίτλος τής ομιλίας του είναι «Η Κλινική Εφαρμογή τού  Neurofeedback σε Παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Δ.Ε.Π.Υ. και Μαθησιακές Δυσκολίες».
Η Νευροανάδραση θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στο υπερκινητικό σύνδρομο, στην επιληψία, στις εξαρτήσεις, στην εκπαίδευση για αύξηση της αποδοτικότητας και στην εστίαση της προσοχής.

Ημερομηνίες και Ώρες Διεξαγωγής τού Σεμιναρίου:
Παρασκευή
      23/09/2011 -: (09:00 – 19:00)
Σάββατο           24/09/2011 -: (09:00 – 19:00)
Κυριακή           25/09/2011 -: (09:00 – 18:00)

Κόστος συμμετοχής: € 410. Για τα μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου το κόστος συμμετοχής είναι € 360.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών στόχων, κάθε Σεμινάριο μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό ατόμων. Καθώς ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι σημαντικός για την τακτοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής (αίθουσα, μηχανήματα κ.α.), η πρόθεση συμμετοχής πρέπει να δηλωθεί το ενωρίτερο δυνατόν.

Κίνητρα έγκαιρης τακτοποίησης: Εάν η εγγραφή στο Σεμινάριο γίνει έως 31/08/2011 το κόστος είναι € 360 και για τα μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου € 320.
Τελική προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 19/09/2011.

Υπό την αιγίδα τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

Ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος έχει θέσει το Σεμινάριο υπό την αιγίδα τού και θα χορηγήσει «Βεβαίωση Παρακολούθησης» στους Ψυχολόγους μέλη του και σε μέλη των Ιατρικών Συλλόγων.

Υπεύθυνος Σεμιναρίου - Επικοινωνία / Δηλώσεις Συμμετοχής
Δημήτριος Α. Χρηστίδης, Ψυχολόγος Ph.D., Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου [Α.Μ.: 1.259]. Τηλέφωνο: 24280 - 93636, E-mail: dimitri@relax-now.gr

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτώβριος 2019