Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06 Νοέμβριος 2008
 

Συνάντηση με τoν Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, για την σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, είχε την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008, αντιπροσωπεία τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου αποτελούμενη από τους Νικόλαο Ι. Μάντη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη, Γενική Γραμματέα τού Διοικητικού Συμβουλίου, Παρρησία Χ. Σαλεμή, Ειδική Γραμματέα τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Στην συνάντηση συμμετείχε και η Βουλευτής Αχαΐας τής Νέας Δημοκρατίας, κυρία Αναστασία (Νατάσα) Ράγιου-Μεντζελοπούλου, την οποία είχε συναντήσει την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Νικόλαος Ι. Μάντης, και την είχε ενημερώσει για τα ζητήματα του κλάδου των Ψυχολόγων και το αίτημα για την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ενημέρωσαν τον κύριο Υφυπουργό για τις θέσεις τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, σχετικώς με το Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων υπό την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», το οποίο «δόθηκε στον Κλάδο των Ψυχολόγων για διαβούλευση», στις 3 και 4 Απριλίου 2008.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου κατέθεσε στον κύριο Υφυπουργό και δια ζώσης όλα όσα αναφέρονται στην «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ», την οποία απηύθυνε προς τον κλάδο των Ψυχολόγων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του, η οποία ελήφθη στην 5η, Τακτική, Συνεδρίαση της 5ης Απριλίου 2008,

ΕΚΡΙΝΕ ότι:

Το Σχέδιο Νόμου επί της Αρχής είναι απολύτως σύμφωνο με τις απαιτήσεις τού κλάδου των Ψυχολόγων και με τις δημοκρατικές απαιτήσεις τού συνδικαλιστικού κινήματος.

• Προβλέπεται η προαγωγή και ανάπτυξη της Ψυχολογίας ως ανεξάρτητης και αυτόνομης επιστήμης και τέχνης για την εξύψωση του επιπέδου άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και την εξασφάλιση υψηλής στάθμης υγείας, παιδείας και φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο.

• «Εκλογικό σύστημα ορίζεται η απλή αναλογική».

• Διασφαλίζονται όλοι όσοι κατέχουν κατά Νόμον Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

• Προβλέπεται, με ρητές διατάξεις, η αντιμετώπιση περιπτώσεων αντιποίησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

• Προβλέπεται η ανάδειξη, η στήριξη και η προστασία τού επιστημονικού λόγου και του επαγγελματικού έργου τού Ψυχολόγου.

• Προβλέπεται η προστασία των επιστημονικών, επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και εννόμων συμφερόντων των μελών τού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ, ΑΝΕΔΕΙΞΕ και ΣΤΗΡΙΖΕΙ τη Νομοθετική πρωτοβουλία τού Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίου Δημητρίου Αβραμόπουλου.
Θα ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙ και θα ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ την κάθε συμβολή στον αγώνα τού κλάδου των Ψυχολόγων για να ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων το Σχέδιο Νόμου, να γίνει Νόμος τού Κράτους, και να συσταθεί ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ενημέρωσαν τον κύριο Υφυπουργό και την κυρία Βουλευτή ότι στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2008, θα συζητηθεί το Θέμα:
«Το Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων υπό την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ”», προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, για τις επί μέρους διατάξεις τού Σχεδίου Νόμου (προσθήκες-βελτιώσεις), οι οποίες θα προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αίτημα την άμεση προώθηση του Σχεδίου Νόμου για ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη για μια γενικότερη συμφωνία τού κλάδου των Ψυχολόγων, για να αποκτήσουν και αυτοί, οπως οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας, τον δικό τους επιστημονικό-επαγγελματικό συνδικαλιστικό φορέα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.


Η Βουλευτής Αχαΐας τής Νέας Δημοκρατίας, κυρία Αναστασία (Νατάσα) Ράγιου-Μεντζελοπούλου, σημείωσε την διαχρονική πολιτική συνέπεια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον κλάδο των Ψυχολόγων.

Ήταν η Νέα Δημοκρατία, και η κυβέρνηση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτή η οποία το έτος 1979 ψήφισε στην Βουλή τον Νόμο 991, για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, τον πρώτο νόμο για τους Ψυχολόγους στην Ευρώπη, με σχέδιο νόμου τού αείμνηστου Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Σπυρίδωνος Δοξιάδη.

Ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή η οποία έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο αυτόν, ο οποίος κρατείτο ανενεργός από τις κυβερνήσεις τού ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άρχισε η χορήγηση των αδειών ψυχολόγου, το έτος 1993, επί διακυβερνήσεώς της.

Η κυρία Νατάσα Ράγιου σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία κατά την διαδικασία τής ψήφισης του Νόμου 2646/1998 δεν ψήφισε τις διατάξεις τού άρθρου 27, του νόμου αυτού, που αναφέρονταν στο επάγγελμα του Ψυχολόγου και επικροτήθηκε για αυτό από τον κλάδο των Ιατρών και από τον κλάδο των Οδοντιάτρων, με αποφάσεις των κορυφαίων συνδικαλιστικών τους οργάνων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Η Νέα Δημοκρατία είχε την δική της θεσμική άποψη για τα πράγματα και σήμερα δικαιώνεται για αυτήν της την στάση, με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών οι οποίες ήταν πρόχειρες και βιαστικές και δεν έλυναν ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο ουδείς θα είχε αντίρρηση να δοθεί μία «κατ’ οικονομίαν» λύση.

Όμως, κάποιοι με βάση το γράμμα, αλλά και το πνεύμα του Νόμου, όπως χαρακτηριστικώς υπογράμμισε, έλαβαν, με σαφές χρονικό όριο ισχύος των κατ΄ εξαίρεση διατάξεων το έτος 1998, άδεια ψυχολόγου και επομένως δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα του Ψυχολόγου και οπωσδήποτε στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει με ρητές διατάξεις να διασφαλίζονται όλοι όσοι ασκούν νομίμως το επάγγελμα του Ψυχολόγου στην χώρα μας, και αυτοί πρέπει να είναι μέλη τού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού - Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ενημέρωσαν τον κύριο Υφυπουργό και την κυρία Βουλευτή ότι οπωσδήποτε ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος επιμένει στην τήρηση της Νομιμότητας σε ό,τι αφορά τα προσόντα των κατόχων Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου, και στο έλεγχο των αδειών ψυχολόγου κατά την διαδικασία τής αρχικής συγκρότησης του Νομικού Προσώπου, θέση την οποία έχει διατυπώσει, από το έτος 2005, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Βεβαίως, η ίδρυση και η λειτουργία τού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων είναι καταστατικός σκοπός τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου και στρατηγικός στόχος τού κλάδου των Ψυχολόγων και ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, οφείλει και θα προχωρήσει σε κάθε συζήτηση και θα συμμετέχει σε κάθε διαβούλευση η οποία θα έχει ως στόχο και περιεχόμενο την αρτιότερη θεσμοθέτηση αυτού τού θεσμικού-συλλογικού οργάνου τού κλάδου των Ψυχολόγων, κάνοντας τα αναγκαία βήματα τακτικής και διαλόγου που είναι απαραίτητα για μια γενικότερη συμφωνία τού κλάδου των Ψυχολόγων, για την επίτευξη αυτού τού στρατηγικού στόχου.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020