Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18 Μάρτιος 2009

Από το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο: [AutismosHellas] Digest Number 245.

Από: AutismosHellas@yahoogroups.com
Προς: AutismosHellas@yahoogroups.com
Ημερομηνία: 18 Μάρτιος 2009 9:21 πμ
Θέμα: [AutismosHellas] Digest Number 245

Messages

1. Προγεννητικός έλεγχος για τον αυτισμό
Posted by: "****** ******" ********@yahoo.com   ********
Tue Mar 17, 2009 4:08 am (PDT)
Προγεννητικός έλεγχος για τον αυτισμό
======================================

Ελπίδες γεννάει νέα έρευνα για τη διάγνωση του αυτισμού ήδη κατά τη διάρκεια της κύησης, εγείροντας ωστόσο ηθικά ερωτήματα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως έτσι πολλές μητέρες θα διακόπτουν την εγκυμοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «The Guardian», διαπίστωσε πως τα έμβρυα που εκτίθενται σε επίπεδα τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν συμπτώματα αυτισμού στην παιδική ηλικία.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που διαπιστώνει σχέση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και τον αυτισμό, παρότι προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την ορμόνη με μειωμένη επαφή με τα μάτια, καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας και περιορισμένη ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων.

«Η έρευνα αυτή αναδεικνύει για πρώτη φορά τη σχέση ανάμεσα στην εμβρυϊκή τεστοστερόνη και τα αυτιστικά χαρακτηριστικά και υποδεικνύει ότι η εμβρυϊκή τεστοστερόνη αρρενοποιεί όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό» εξήγησε ο καθηγητής Σάιμον Μπάρον-Κόεν, επικεφαλής της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση ο δρ. Μπάρον-Κόεν διευκρινίζει ότι ο προγεννητικός έλεγχος δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον αυτισμό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το σύνδρομο Ντάουν.

«Όλοι μας έχουμε κάποια αυτιστικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα ολόκληρο φάσμα ή μια διάσταση των ατομικών διαφορών, όπως για παράδειγμα το ύψος» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η έρευνα δεν δείχνει ότι η αυξημένη εμβρυϊκή τεστοστερόνη σχετίζεται με την κλινική διάγνωση του αυτισμού ή του συνδρόμου του Ασπεργκερ».

Την έρευνα σχολίασε και η διευθύντρια της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης για τον τομέα ηθικών ζητημάτων Βιβιέν Νάθανσον, η οποία εκτίμησε πως ένα ντιμπέιτ για το θέμα χρειάζεται. «Υποθέτω ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει τον προγεννητικό αυτό έλεγχο όπως τον έλεγχο για το σύνδρομο Ντάουν» δήλωσε.

Σημειωτέον ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 253 εγκύων, στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αμνιακό υγρό. Οι μετρήσεις συγκρίθηκαν αργότερα με τις απαντήσεις των γυναικών σε ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να μετρούν τα αυτιστικά χαρακτηριστικά σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέθηκαν με φτωχές επιδόσεις στις κοινωνικές δεξιότητες, τη φαντασία και τη συναισθηματική ταύτιση, αλλά με υψηλές επιδόσεις στην προσοχή και την απομνημόνευση λεπτομερειών.

[Ερώτημα της αποστέλλουσας {"****** ******" ********@yahoo.com   ********} το Message]: Και τώρα να ρωτήσω εγώ.... δηλαδή θα επρεπε να σκοτώσω το παιδί μου επειδή "ίσως" να ανέπτυσε αυτισμο;;;


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020