Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27 Μάιος 2009
 

{Οι Ψυχολόγοι θα «στείλουν το μήνυμα» στην κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ}. Αντί πινακίου φακής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ την πολιτική της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έναντι του κλάδου των Ψυχολόγων.

Το σκίτσο, δεξιά και κάτω, του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, είναι από την εφημερίδα
ΤΑ ΝΕΑ, φύλλο τής 25/05/2009. Οι δύο φωτογραφικές συνθέσεις, κάτω, είναι
από τον επίσημο διδικτυακό τόπο τής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

http://www.youtube.com/watch?v=1p52WRLm2e0

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&tag=9464&pubid=10521167

http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14541&subid=2&tag=11107&pubid=2582761

Με την συζήτηση στο «κόκκινο»

για τον στημένο διαγωνισμό

στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ,

καλό είναι να θυμηθούμε

και την ιστορική διαδρομή

των ζητημάτων του κλάδου των Ψυχολόγων,

και την στάση των πολιτικών κομμάτων

για τα ζητήματα των Ψυχολόγων.

Για να βολευτούν «ΗΜΕΤΕΡΟΙ», ο κύριος Υπουργός, ακύρωσε τον μέχρι τώρα γνωστό εαυτό του, προσπάθησε να δικαιολογήσει  τα αδικαιολόγητα [και αυτό επιβεβαιώθηκε από την συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ], και, εν τοις πράγμασι, φάνηκε λίγος, πολιτικώς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ την πολιτική της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έναντι του κλάδου των Ψυχολόγων, η οποία είχε τρία ΟΡΟΣΗΜΑ:

 • Ήταν η Νέα Δημοκρατία, και η κυβέρνηση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτή η οποία το έτος 1979 ψήφισε στην Βουλή τον Νόμο 991, για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, τον πρώτο νόμο για τους Ψυχολόγους στην Ευρώπη, με νομοθετική πρωτοβουλία τού αείμνηστου Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Σπυρίδωνος Δοξιάδη.

 • Ήταν η Νέα Δημοκρατία, και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο αυτόν, ο οποίος κρατείτο ανενεργός από τις κυβερνήσεις τού ΠΑ.ΣΟ.Κ., και άρχισε η χορήγηση των αδειών ψυχολόγου, το έτος 1993.

 • Ήταν  μόνον η Νέα Δημοκρατία κατά την διαδικασία τής ψήφισης του Νόμου 2646/1998 που δεν ψήφισε τις διατάξεις τού άρθρου 27, του νόμου αυτού [που ακυρώνονται τώρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας], που αναφέρονταν στο επάγγελμα του Ψυχολόγου, και αντί να λύσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα του κλάδου των Ψυχολόγων το περιέπλεξαν. Υπέρ τού άρθρου 27 ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός. Δεδηλωμένη και αγωνιστική ήταν η θέση τού νεοσύστατου τότε Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, για την μη ψήφιση των διατάξεων του άρθρου 27, που περιελάμβαναν τις χαριστικές διατάξεις σε βάρος τού επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Δεδηλωμένη και αγωνιστική ήταν η υποστήριξη των αιτημάτων τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου (για την μη ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων του άρθρου 27), εκ μέρους τής Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (και προσωπικώς τού Προέδρου της, κ. Χρήστου Καραπάνου), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (και προσωπικώς τού Προέδρου του, κ. Κωνσταντίνου Οικονόμου), και άλλων φορέων. Γνώριζαν ότι: Σήμερα πήρε φωτιά το σπίτι των Ψυχολόγων, αύριο θα πάρει φωτιά και το δικό τους.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, δεν έλαβε υπόψιν του το Υπόμνημα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ με το οποίο ζητείτο: να επαναδιατυπωθεί η συγκεκριμένη Προκήρυξη με βάση τις διατάξεις τής κειμένης νομοθεσίας: Νόμος 991/1979 (ΦΕΚ 278/τ.Α΄/20-12-1979), «Για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα και για άλλες διατάξεις».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, είχε ενημερωθεί και δια του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ για το Υπόμνημα αυτό του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Έτσι, όπως ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, κύριος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση -στον παρόντα πολιτικό χρόνο-, για την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με την Συνέντευξή του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το έτος 2008, το ίδιο και ο κύριος Υπουργός, θα εισπράττει την πολιτική μήνη των Ψυχολόγων τής χώρας μας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, δεν έλαβε υπόψιν του την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, για την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίου Δημητρίου Αβραμόπουλου, για την ίδρυση και λειτουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου - Επιστημονικού Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, δεν έλαβε υπόψιν του τις σχετικές διαβουλεύσεις, για το θέμα αυτό, του κλάδου των Ψυχολόγων με την πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παραβίασε, ακόμη, και την «εσωτερική κυβερνητική νομιμότητα».

Τους ταιριάζουν οι στίχοι τού Κώστα Βάρναλη:
...................................................................
-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
-Φταίει ο θεός που μας μισεί!
-Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
-Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;... κανένα στόμα
δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα.
Ετσι, στην σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει, μας πατεί:
δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι Ψυχολόγοι θα δώσουν το πολιτικό μήνυμα στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

Αναμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

Το λάβαμε το μήνυμα!...

Και, αμέσως μετά, να αναστραφεί η κυβερνητική πολιτική, του παρόντος πολιτικού χρόνου, για τα ζητήματα του κλάδου των Ψυχολόγων:

 • Να ακυρωθεί ο στημένος διαγωνισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 • Να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
 • Να προωθηθεί προς ψήφιση το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου - Επιστημονικού Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων, υπό την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
 • Να θεσμοθετηθεί η παρέμβαση του Ψυχολόγου στο ΣΧΟΛΕΙΟ και στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

Και θα το πράξουν αυτό οι Ψυχολόγοι, γιατί γνωρίζουν ότι εάν επιβραβεύσουν πολιτικώς την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε αυτές τις Ευρωεκλογές, από την επομένη ημέρα:

 • Νέοι στημένοι διαγωνισμοί θα γίνονται, για την πρόσληψη των «ΗΜΕΤΕΡΩΝ».
 • Νέες τοποθετήσεις, σε θέσεις Ψυχολόγου ΠΕ stage, ατόμων χωρίς Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, θα γίνονται.
 • Όσοι εργάζονται παρανόμως σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε θέση Ψυχολόγου ΠΕ χωρίς Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, θα συνεχίσουν να εργάζονται παρανόμως.
 • Και τόσα και άλλα τόσα, σε βάρος του επαγγέλματος τους, θα συντελούνται!

Οι Ψυχολόγοι δεν είναι ούτε υπήκοοι ούτε ακρίτως κομματικώς και πολιτικώς συντεταγμένοι, αλλά ενεργώς λειτουργούντες Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, διεκδικούντες τα έννομα συμφέροντά τους και τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από τους Νόμους και το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, και την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τον Μάρτιο του έτους 2004 και τον Σεπτέμβριο του έτους 2007, και Ψυχολόγοι, μεταξύ άλλων, έδωσαν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έναντι των άλλων πολιτικών σχηματισμών, να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, όχι βεβαίως για να συνεχίσει μια μειωτική πολιτική σε βάρος του επαγγέλματός τους.

Οι Ψυχολόγοι, με δεδομένη την εκ του νόμου προσδιοριζόμενη επιστημονική-επαγγελματική τους αρμοδιότητα: «Ο Ψυχολόγος στην άσκηση του επαγγέλματός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται με τις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή τους» [Νόμος 991/1979, ψηφισθείς επί διακυβερνήσεως της χώρας από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή], κατά μείζονα λόγο, δεν αυτοπροσβάλλουν την προσωπικότητα και την συμπεριφορά τους, ψηφίζουν πολιτικώς, και όχι ως αθύρματα!

- ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!

- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ!

- ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ!

- ΤΑ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!

- «ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ...

- ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΩΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ!  


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020