Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05 Ιούλιος 2009
 

Το νέο δίτομο έργο τής Αναστασίας-Βαλεντίνης Ρήγα, Καθηγήτριας Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Κρήτης, στις Ποιοτικές Μεθόδους Ανάλυσης. Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, Παύλος Παπαχριστοφίλου.

Παρουσίαση του βιβλίου

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010, ώρα: 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Χουλανδρή-Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, Αέρηδες, Πλάκα)

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής
  • Παναγιώτης Κορδούτης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Άννα-Μαρία Σκαλβούνου, ζωγράφος.

Κείμενα από τον Β΄τόμο θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

Συντονίζει ο διεθνολόγος-καθηγητής Πανεπιστημίου Indianapolis Παναγιώτης Καραφωτιάς

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ 

Ψυχολογία τής Τέχνης (Τόμος Α'):

Δημιουργικότητα και Μορφές Τέχνης

Συγγραφέας: Αναστασία-Βαλεντίνη Ρήγα και συνεργάτες

Η Ψυχολογία τής Τέχνης εξετάζει «την καλλιτεχνική δημιουργία» ως θεραπευτικό εργαλείο για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η Μουσικοθεραπεία, η Χοροθεραπεία, η Παιγνιοθεραπεία, η Εικαστική Θεραπεία συνθέτουν και περικλείουν ολόκληρη την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μέσω τής Τέχνης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Παιδοψυχίατροι), που υιοθετούν αυτές τις τεχνικές ενδιαφέρονται να αναλύσουν, αφενός, πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία στο θεραπευτικό πλαίσιο και, αφετέρου, πώς η αντίδραση σε ένα καλλιτεχνικό αντικείμενο οδηγεί αναπόφευκτα στην παρατήρηση ή και στην ενδοσκόπηση του παρατηρητή του.

Καρπός τής επιστημονικής και πνευματικής ευαισθησίας, αγάπης και συναντίληψης σημαντικών –νέων αλλά και παλαιότερων-, επιστημόνων οι οποίοι ασχολούνται είτε θεωρητικά είτε πρακτικά με τη Δημιουργικότητα και την Τέχνη ως μέσο θεραπείας, το βιβλίο απευθύνεται σε Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους και Παιδοψυχιάτρους [τους μόνους που δικαιούνται να ασκούν άμεσες θεραπευτικές παρεμβάσεις στην Προσωπικότητα και στην Συμπεριφορά τού ανθρώπου], που ασχολούνται θεωρητικά και δημιουργικά με τη θεραπεία μέσω τής Τέχνης, την Ψυχολογία τής Τέχνης και την Δημιουργικότητα.

ΣΧΗΜΑ: 17 X 24 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 328 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-9405-01-0 | Λ.Τ.: € 24,90

--------------------------------------------------

Ψυχολογία τής Τέχνης (Τόμος Β'):

Αναλύοντας χαρακτήρες λογοτεχνικών έργων

Συγγραφέας: Αναστασία-Βαλεντίνη Ρήγα και ερευνητική ομάδα

Η ψυχολογική ανάλυση ενός λογοτεχνικού κειμένου είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα, καθώς αποβλέπει σε μια πολύπλευρη διαφώτισή του. Ένα τέτοιο εγχείρημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ψυχολόγο, με την έννοια ότι ο σχολιασμός τού χαρακτήρα των κεντρικών προσώπων, που είναι φανταστικοί ήρωες, και η πλοκή τού αναλυόμενου έργου στηρίζονται κυρίως στο θεωρητικό πλαίσιο των ψυχολογικών ερμηνειών, ιδιαίτερα δε στη βιογραφική προσέγγιση.

Στον τόμο γίνεται μια πρωτότυπη προσπάθεια ψυχολογικής προσέγγισης των χαρακτήρων των ηρώων και των γεγονότων ζωής τους σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί από τον ή τη συγγραφέα τού κάθε μυθιστορήματος. Για τον σκοπό τής ανάλυσης επιλέχθηκαν σημαντικά ξένα και ελληνικά κείμενα λογοτεχνίας. Το θεωρητικό πλαίσιο στήριξης της ψυχολογικής αυτής ανάλυσης αποτελούν η ιστορία ζωής μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων, το γενεοκοινωνιόγραμμα και οι βιβλιογραφικές πηγές.

Πέρα από τον συναρπαστικό λόγο τής ανάλυσης, το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην επιστήμη τής Ψυχολογίας, και ειδικά στους νέους τομείς της, όπως είναι η Ψυχολογία τής Τέχνης και της Δημιουργικότητας.

ΣΧΗΜΑ: 17 X 24 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 664 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-9405-02-7 | Λ.Τ.: € 44,90

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ρήγα Αναστασία-Βαλεντίνη

Η κυρία Αναστασία-Βαλεντίνη Ρήγα είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Κρήτης. Πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών της (Maîtrise, DESS, DEA, Doctorat 3ème cycle) στη Σχολή Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Paris 7 (Laboratoire de Psychologie Clinique et Sociale). Από το 1996 έως σήμερα είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ποιοτικής Ανάλυσης (INAQUA) και της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικών Αναπαραστάσεων (GASORM). Οι δημοσιεύσεις της στα Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά περιλαμβάνουν μονογραφίες και άρθρα στην ποιοτική ανάλυση με έμφαση στην Ψυχοκοινωνική Ταυτότητα, τις Κοινωνικές Αναπαραστάσεις και την Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση. Από το 2004 ασχολείται, επίσης, με την Ψυχολογία τής Τέχνης με έμφαση στη δημιουργικότητα των ομάδων και την ποιοτική ανάλυση χαρακτήρων λογοτεχνικών έργων. 


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020