Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16 Ιούλιος 2009
 

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: Roger R. Hock, 40 ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Επιστημονική Επιμέλεια: Φίλιππος Β. Καργόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

Στα 140 χρόνια ύπαρξής της ως επιστήμης, η ψυχολογία δεν έχει καταλήξει σε μια αποδεκτή από όλους ενιαία θεωρία αλλά έχει να επιδείξει έναν τεράστιο αριθμό ερευνητικών πορισμάτων που ανήκουν σε μια ευρύτατη ποικιλία περιοχών έρευνας και εφαρμογών. Μέσα σ’ αυτό το τεράστιο πλήθος πορισμάτων ξεχωρίζουν μερικά που άφησαν εποχή όχι μόνο για την απήχηση που είχαν στο ευρύτερο κοινό αλλά κυρίως για την επιρροή που άσκησαν και ασκούν στους υπόλοιπους ερευνητές.

Στο βιβλίο του 40 Μελέτες που Άλλαξαν την Ψυχολογία, ο Roger R. Hock συγκέντρωσε τις σημαντικότερες από αυτές τις έρευνες-ορόσημα και τις παρουσίασε ταξινομημένες ανά τέσσερις σε δέκα περιοχές ψυχολογικής γνώσης μαζί με μια μικρή εισαγωγή για κάθε κλάδο της ψυχολογικής έρευνας. Με τον τρόπο αυτό ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με σημαντικά ευρήματα της ψυχολογίας τα οποία τα εξετάζει σε κάποιο βάθος, αλλά παράλληλα αρχίζει να εξοικειώνεται με τον τρόπο τού σκέπτεσθαι των ψυχολόγων. Αλλά και για τους υπόλοιπους αναγνώστες το βιβλίο μοιάζει σαν ένας χρήσιμος και ευχάριστος οδηγός σε μια υπέροχη ξένη πόλη που παρέχει έναν καλό και εύχρηστο χάρτη και έναν πλούσιο κατάλογο των αξιοθέατων που συνοδεύεται από μια επαρκή περίληψη των ευρημάτων και μια ακριβοδίκαιη εκτίμηση της σημασίας του κάθε αξιοθέατου. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι το βιβλίο του Hock αποτελεί ιδανική εισαγωγή στην ψυχολογία για όλους τους φοιτητές που θέλουν ή να αρχίσουν τις σπουδές τους στην ψυχολογία ή να πληροφορηθούν μέσα σε ένα εξάμηνο για το τι έχει κατορθώσει να ανακαλύψει η ψυχολογική έρευνα στις καλύτερες στιγμές της, και να αποκτήσουν μια γενική άποψη των κλάδων της ψυχολογίας με βάση μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα σε κάθε κλάδο.

Από το προοίμιο του επιμελητή της ελληνικής έκδοσης

Φίλιππος Β. Καργόπουλος

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι μελέτες έχουν οργανωθεί σε κεφάλαια, ανάλογα με τους κλάδους της ψυχολογίας στους οποίους εντάσσονται καλύτερα, δηλαδή: Βιολογία και Ανθρώπινη Συμπεριφορά, Αντίληψη και Συνειδητότητα, Μάθηση, Νοημοσύνη, Νόηση και Μνήμη, Ανθρώπινη Ανάπτυξη, Συναισθήματα και Κίνητρα, Προσωπικότητα, Ψυχοπαθολογία, Ψυχοθεραπεία και Κοινωνική Ψυχολογία.

Το κάθε ανάγνωσμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Ακριβή αναφορά στην πηγή όπου μπορεί να βρεθεί η πρωτότυπη έρευνα.

• Μία σύντομη εισαγωγή όπου περιγράφεται περιληπτικά το επιστημονικό υπόβαθρο που οδήγησε στη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ο εκάστοτε ερευνητής προχώρησε στη διεξαγωγή της.

• Τις θεωρητικές προτάσεις ή υποθέσεις στις οποίες στηρίζεται η έρευνα.

• Λεπτομερή περιγραφή του πειραματικού σχεδίου και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στη διεξαγωγή της έρευνας. Όπου κρίθηκε απαραίτητο, έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία για το ποιοι ήταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και με ποιο τρόπο εξασφαλίστηκε η συμμετοχή τους. Περιγράφονται επίσης οι τυχόν συσκευές και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και οι διαδικασίες που τηρήθηκαν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας.

• Περίληψη των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τρόπο σαφή και κατανοητό, χωρίς πολλή τεχνική - επιστημονική και στατιστική γλώσσα.

• Ερμηνεία των ευρημάτων, βασιζόμενη στη συζήτηση αυτών από τον ίδιο τον συγγραφέα στο πρωτότυπο άρθρο.

• Εξήγηση της σπουδαιότητας της μελέτης για την επιστήμη της ψυχολογίας.

• Σύντομη αναφορά σε σύμφωνα ή αντίθετα ευρήματα από μεταγενέστερη έρευνα, καθώς και μεταγενέστερες αμφισβητήσεις ή κριτικές από άλλους ειδικούς του τομέα.

• Μία ενδεικτική παράθεση πρόσφατων εφαρμογών και παραπομπών στη συγκεκριμένη μελέτη από άλλα άρθρα, προκειμένου να καταδειχθεί η συνεχιζόμενη επίδρασή της.

• Παραπομπές σε άλλα κείμενα προς ανάγνωση, για πρόσθετη και εκσυγχρονισμένη ενημέρωση σχετικά με το θέμα της έρευνας.

Από τον πρόλογο του βιβλίου

Roger R. Hock


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020