Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23 Ιούλιος 2009
 

Επί τάπητος τα θέματα των Ψυχολόγων στην συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας, κύριο Μάριο Σαλμά.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Μάριο Σαλμά, αρμόδιο για θέματα Ψυχολόγων, είχε την Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Νικόλαος Ι. Μάντης. Στην συνάντηση συμμετείχε και το Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για αυτήν την συνάντηση, έθεσε στον κύριο Υφυπουργό τα ζητήματα που παρουσιάσθηκαν τον τελευταίο χρόνο, σχετικώς με την παραβίαση της νομιμότητας από κυβερνητικά στελέχη από άλλα Υπουργεία, σε ό,τι αφορά την πρόσληψη ατόμων για να ασκήσουν καθήκοντα και αρμοδιότητες Ψυχολόγου. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικώς, ανάμεσα στα άλλα, και στην γνωστή περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου και ανέδειξε την θετική στάση τού Διοικητού, κυρίου Ιωάννη Γρηγορόπουλου, ο οποίος έδρασε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το μη σύννομο της περιπτώσεως πτυχιούχου Φ.Π.Ψ. που είχε τοποθετηθεί –με απόφαση του Διοικητού του Ο.Α.Ε.Δ., κυρίου Γεωργίου Βερναρδάκη, σε θέση stage ΠΕ Ψυχολόγου, στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, για την «απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας», χωρίς να διαθέτει και χωρίς να θεμελιώνει δικαίωμα για να λάβει Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Σημείωσε χαρακτηριστικώς ότι δεν μπορεί να υφίσταται ο κλάδος των Ψυχολόγων την «προσωπική εκλογική πολιτική» του Διοικητή τού Ο.Α.Ε.Δ., κυρίου Γεωργίου Βερναρδάκη, και επ’ αυτού θα πρέπει να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, κύριος Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ανέπτυξε στον κύριο Υφυπουργό όλα όσα αναφέρονται στην «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ», την οποία απηύθυνε προς τον κλάδο των Ψυχολόγων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του, η οποία ελήφθη στην 5η, Τακτική, Συνεδρίαση της 5ης Απριλίου 2008,

Σχετικώς με το Σχέδιο Νόμου τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων υπό την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», το οποίο «δόθηκε στον Κλάδο των Ψυχολόγων για διαβούλευση», στις 3 και 4 Απριλίου 2008,

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΡΙΝΕ εν αρχή [και η θέση αυτή εγκρίθηκε ομοφώνως από την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, της 30ης Νοεμβρίου 2008] ότι:

Το Σχέδιο Νόμου επί της Αρχής είναι απολύτως σύμφωνο με τις απαιτήσεις τού κλάδου των Ψυχολόγων και με τις δημοκρατικές απαιτήσεις τού συνδικαλιστικού κινήματος.

• Προβλέπεται η προαγωγή και ανάπτυξη της Ψυχολογίας ως ανεξάρτητης και αυτόνομης επιστήμης και τέχνης για την εξύψωση του επιπέδου άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και την εξασφάλιση υψηλής στάθμης υγείας, παιδείας και φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο.

• «Εκλογικό σύστημα ορίζεται η απλή αναλογική».

• Διασφαλίζονται όλοι όσοι κατέχουν κατά Νόμον Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

• Προβλέπεται, με ρητές διατάξεις, η αντιμετώπιση περιπτώσεων αντιποίησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

• Προβλέπεται η ανάδειξη, η στήριξη και η προστασία τού επιστημονικού λόγου και του επαγγελματικού έργου τού Ψυχολόγου.

• Προβλέπεται η προστασία των επιστημονικών, επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και εννόμων συμφερόντων των μελών τού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ, ΑΝΕΔΕΙΞΕ και ΣΤΗΡΙΖΕΙ τη Νομοθετική πρωτοβουλία τού Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίου Δημητρίου Αβραμόπουλου.
Θα ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙ και θα ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ την κάθε συμβολή στον αγώνα τού κλάδου των Ψυχολόγων για να ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων το Σχέδιο Νόμου, να γίνει Νόμος τού Κράτους, και να συσταθεί ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

Στην βάση των ανωτέρω, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ζήτησε όπως η πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προωθήσει προς ψήφιση από την ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, με τις όποιες βελτιώσεις του [Ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος έχει υποβάλλει τις προτάσεις του], και ο κλάδος των Ψυχολόγων να αποκτήσει το όργανο αυτοοργάνωσης, εποπτείας και ελέγχου, κατά το θετικό προηγούμενο της ψήφισης του Νόμου 3252/2004 για τον κλάδο των Νοσηλευτών, με νομοθετική πρωτοβουλία τού κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη, και του Νόμου 3599/2007 για τον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών, με νομοθετική πρωτοβουλία τού κυρίου Δημητρίου Αβραμόπουλου.

Ανέφερε μάλιστά και την περίπτωση του κράτους τού ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:

Εκεί, το ΚΡΑΤΟΣ καθιέρωσε με ΝΟΜΟ την υποχρεωτική εγγραφή όλων των Ψυχολόγων στο Health Professions Council, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και έγινε αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κραταιά και ειδικώς αναφερόμενη στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ –ως Royal Charter-, και δυναμένη να πιστοποιεί η ίδια την επαγγελματική επάρκεια των μελών της, British Psychological Society με τα κοντά 50.000 μέλη. Η Διοίκηση της British Psychological Society χαιρέτισε το γεγονός. Στην Ελλάδα όσοι εκ των Ψυχολόγων μάχονται την σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων έχουν τους λόγους τους (…).

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ζήτησε, επίσης, από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Μάριο Σαλμά:

Να δραστηριοποιηθεί η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας προς την κατεύθυνση της εποπτείας των αρμοδίων Διευθύνσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ώστε να γίνει επανεξέταση όλων των αδειών Ψυχολόγου που έχουν χορηγηθεί, με δεδομένο ότι με σύμφωνα με πληροφορίες τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, υπάρχουν ακόμη μη σύννομες άδεις Ψυχολόγου που δεν έχουν ανακληθεί.

• Η Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, με βάση τις αρμοδιότητές της, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον Οργανισμό τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης [Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 95 (Φ.Ε.Κ. 76/τ. Α΄/10.03.2000), άρθρο 16], να προχωρήσει σε έλεγχο νομιμότητας συγκρότηση των σωματείων τού κλάδου των Ψυχολόγων, στην βάση και του εγγράφου της με αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία: Υ7α/Γ.Π. 91.465/12-07-2007, το οποίο απέστειλε μεν στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ και στο σωματείο με την επωνυμία: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ», αλλά δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο. Ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 1998, περιλαμβάνει ως μέλη του, σήμερα, 1.388 κατόχους κατά Νόμον Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, δεν έχει ως μέλη του μη κατόχους Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου ή άτομα με μη σύννομη Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, και είναι νομίμως συγκεκροτημένη Επιστημονική-Επαγγελματική Ένωση των Ψυχολόγων τής χώρας μας, πανελλαδικής διάρθρωσης.

• Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών να αποσταλεί εγκύκλιος προς όλες τις υπηρεσίες τού Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα με ρητή αναφορά στις διατάξεις τού Νόμου 991/1979 «Για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα και για άλλες διατάξεις» [Που ψηφίσθηκε  από την Νέα Δημοκρατία επί πρωθυπουργίας τού αειμνήστου Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, με νομοθετική πρωτοβουλία τού αειμνήστου Σπυρίδωνος Δοξιάδη, Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ο Νόμος 991/1979 ήταν ο πρώτος Νόμος για τους Ψυχολόγους που ψηφίσθηκε στην Ευρώπη]:

Ότι η αρμοδιότητα για άμεσες παρεμβάσεις στην Προσωπικότητα και στην Συμπεριφορά τού ανθρώπου ανήκει στον κάτοχο Αδείας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου [Άρθρο 1 του νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278/τ.Α΄/20-12-1979), σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του ιδίου νόμου], όπου στο άρθρο 1, παράγραφος ορίζεται: «Η άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο της ειδικής αδείας γι’ αυτό, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου. Ο Ψυχολόγος στην άσκηση του επαγγέλματός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται με τις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή τους» και στο άρθρο 12, υπό τον τίτλο «Ποινικές κυρώσεις», ορίζεται ότι: «Οποιοσδήποτε ασκεί το επάγγελμα τον Ψυχολόγου και με οποιονδήποτε τρόπο, ή χρησιμοποιεί τον τίτλο του Ψυχολόγου σε επαγγελματικές ή επιστημονικές δραστηριότητες, χωρίς την άδεια των διατάξεων αυτού του νόμου, τιμωρείται όπως ορίζει το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα, από άλλη διάταξη», για να σταματήσουν τα φαινόμενα της άσκησης «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και να τηρούνται οι διατάξεις των νόμων που «έχουν τεθεί χάριν δημοσίου συμφέροντος ήτοι της εξασφαλίσεως και προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των ενηλίκων από την ανεξέλεγκτον άσκησιν του επαγγέλματος του ψυχολόγου από αναρμόδια ή ατελώς μορφωμένα άτομα».

Για να μπει τέλος σε μία κατάσταση η οποία άρχισε από την δεκαετία του ’90, που όμως και τα τελευταία χρόνια δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την απομάκρυνση μη κατόχων Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, από τις θέσεις Ψυχολόγου ΠΕ που κατέχουν σε υπηρεσίες τού Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Μόνον στην Κρήτη επισήμως έχουν καταγραφεί έξη (6) παρόμοιες περιπτώσεις. Ακόμη και δημόσιο Ψυχιατρείο της χώρας εργάζεται άτομο σαν Ψυχολόγος χωρίς Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Να δρομολογηθεί η πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), η οποία περιλαμβάνεται στο έγγραφο με θέμα: «Διαβίβαση έκθεσης ελέγχου», και αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία: ΕΜΠ 150/11/3/08, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις που προέκυψαν από την διεξαγωγή του ελέγχου και τα συμπεράσματα, προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις και ενέργειες που κατανέμονται ανά φορέα και υπηρεσία ως ακολούθως», στην ενότητα «Α) Προς το Υ.Υ.Κ.Α. – Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας»: «Η Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του Υ.Υ.Κ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνεται να διερευνήσει την αναζήτηση διαδικασιών που θα χειρίζονται τη ροή πληροφοριών, οι οποίες αφορούν αποφάσεις δικαστικών ή πειθαρχικών οργάνων που σχετίζονται με την άρση της άδειας άσκησης επαγγέλματος των επαγγελματιών Υγείας-Πρόνοιας. Οι εν λόγω πληροφορίες θα διαβιβάζονται με εμπιστευτικό τρόπο στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ν.Α. ώστε αυτές να καταφεύγουν στις απαραίτητες ενέργειες (π.χ. ανάκληση της άδειας), δεδομένου ότι έως σήμερα δεν υπάρχει ανάλογη διαδικασία ροής πληροφοριών προς αυτές».


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020