Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26 Οκτώβριος 2009
 

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ. «ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ», του καθηγητή τού Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Γιάννη Παπαμιχαήλ. Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, Παύλος Παπαχριστοφίλου.

Οι εκδόσεις «ΠΕΔΙΟ» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου τού καθηγητή τού Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Γιάννη Παπαμιχαήλ* με τίτλο «ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ» την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Γιώργος Καραμπελιάς, Εκδότης-Συγγραφέας.
Νικήτας Πατινιώτης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Γιώργος Σταματόπουλος, Δημοσιογράφος (εφημερίδα Ελευθεροτυπία).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Στάμος Παπαστάμου.

Θα ακουλουθήσει δεξίωση.

------------------------------------
Με επίκεντρο τα γεγονότα που συνέβησαν το Δεκέμβρη του 2008 σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ο Ερευνητής του Μέλλοντος προσπαθεί να ταξινομήσει και να ερμηνεύσει τη σχέση μεταξύ κοινωνικών γεγονότων και ιστορικών φαινομένων (ή μήπως το αντίθετο;) που τάραξαν, χωρίς ωστόσο να συγκλονίσουν πραγματικά, την τότε εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Επιλέγοντας μεθοδολογικά να συγκροτήσει τη σκέψη του στη βάση μιας πιθανής κριτικής θεώρησης των συμβάντων – και ειδικότερα του κοινωνικού τους σχολιασμού – τα βασικά στοιχεία της οποίας, αν και διάσπαρτα, ήταν ήδη προ πολλού γνωστά εκείνη την περίοδο, αφηγείται τη διαδρομή της διανοητικής του προσπάθειας ή συγκροτεί τη θεωρητική του προβληματική με τρόπο που θα του επέτρεπε να κατανοήσει τις πιθανές διαδικασίες μετάβασης από την προηγούμενη στην ισχύουσα συμβολική τάξη ερμηνείας και κατανόησης του κόσμου.
Είναι φανερό ότι, χωρίς να το θέλει, στην προσπάθειά του θα «μπερδέψει» τους χρόνους της αφήγησης, διαπλέκει τα στοιχεία του παρόντος  με το παρελθόν και το μέλλον…

ΣΧΗΜΑ: 14 X 21 cm | ΣΕΛΙΔΕΣ: 286 | ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ | ISBN: 978-960-9405-09-6 | Λ.Τ.: € 14,90

------------------------------------
……Στο μέτρο που τα ΜΜΕ δεν διαμορφώνουν εκ του μηδενός μια κοινή γνώμη, αλλά επίσης σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν κάποια τμήματά της, έστω τα θεωρούμενα ως «πολιτικώς πιο ορθά», παρακολουθώντας τον σχολιασμό και την ερμηνεία των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008 από πολλά ΜΜΕ, αβίαστα θα έβγαζε κανείς το συμπέρασμα ότι οι γνωστοί «φιλήσυχοι πολίτες» δεν συμμετείχαν πια στην συγκρότηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης: οι περισσότεροι ήταν (ή δήλωναν ότι ήταν) τόσο αγανακτισμένοι από την γενικευμένη διαφθορά και από το κράτος, τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση (που τότε ήταν «της Δεξιάς»), την Εκκλησία, την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία – εν τέλει, από την ίδια την κοινωνία (στην οποία εντούτοις συμμετείχαν οι ίδιοι, λίγο – πολύ ενεργώς), που αισθανόντουσαν ξαφνικά την ανάγκη μιας συλλογικής εκτόνωσης η οποία τους καθιστούσε, φραστικά και ψυχικά τουλάχιστον, αν όχι «επαναστάτες», οπωσδήποτε ριζοσπαστικά εκσυγχρονιστές. Μέσα από αυτό το πρίσμα, αντιμετώπιζαν τα πάντα, ακόμα και τις «υπερβολές» των όποιων επεισοδίων του Δεκέμβρη, με μεγάλη «κατανόηση». Τα γεγονότα εκείνα θα αντανακλούσαν λοιπόν το πνεύμα και ίσως τις «αντιφατικές επιθυμίες» μιας ήδη «εξεγερμένης κοινωνίας» - ή ενός μεγάλου τμήματος αυτής της κοινωνίας, όχι όμως απαραιτήτως του πιο φτωχού ή του πιο λαϊκού. Θα αντανακλούσαν πιο συγκεκριμένα κάποιες, φαινομενικά τουλάχιστον μη αναστρέψιμες πλευρές του πολιτικού εκσυγχρονισμού των συλλογικών νοοτροπιών, ο οποίος είχε λάβει χώρα κατά το διάστημα των δύο τριών προηγούμενων δεκαετιών.

……Ποιες ακριβώς πλευρές; Και με ποια συμβολικά υλικά οικοδομήθηκε στη συγκεκριμένη κοινωνία – και πιο ιδιαίτερα, σε ορισμένες ομάδες αυτής της κοινωνίας, η αίσθηση μιας τόσο σοβαρής κρίσης νομιμοποίησης του συνόλου σχεδόν των πολιτικών και πολιτισμικών  καταβολών και πρακτικών της κοινωνίας, καθώς και των θεσμών του σημερινού νεοελληνικού αστικού κράτους;

------------------------------------
* Ο συγγραφέας Γιάννης Παπαμιχαήλ είναι Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας τού Παντείου Πανεπιστημίου  Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (από το έτος 2003). Διετέλεσε Μέλος ΔΕΠ τού Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών (1985-2003).
Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών επιμορφωτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς τής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι Οργανωτής και Συντονιστής τής Έδρας Ουνέσκο στις Επιστήμες τής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει δημοσιεύσει:
• Σαράντα (40) περίπου, επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία σχετικά με την Μάθηση και τη Γνωστική Ανάπτυξη.
• Επτά (7) βιβλία σχετικά με την Συγκρότηση των Γνώσεων και των Κοινωνιοπολιτικών Νοοτροπιών.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020