Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07 Νοέμβριος 2009
 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

From: Nikolaos I. Mantis [mailto:mantisni@otenet.gr]
Sent: Thursday, January 28, 2010 5:07 PM
To: 'Μεγαγιάννη Έφη'
Cc:
ds@psy.gr
Subject: 2010.01.28_Ypomnima_Panelliniou-Psychologikou-Syllogou_gia-tis-Proslipseis

Προς: Κυρία Έφη Μεγαγιάννη, Γραφείο Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου.
Κοινοποίηση:
- Μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
- Μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Αξιότιμη κυρία Μεγαγιάννη,

Ο κλάδος των Ψυχολόγων έχει καταγράψει ως θετικές τις προεκλογικές δεσμεύσεις και κυβερνητικές διακηρύξεις τού Προέδρου τού ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού τής Ελλάδας, κυρίου Γεωργίου Α. Παπανδρέου, για την Καθιέρωση ενός δικαίου, αντικειμενικού, εγκύρου, αξιοπίστου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την υλοποίηση των οποίων αναμένουμε και διεκδικούμε.

Με την βεβαιότητα ότι το υπόμνημά μας,
http://www.psy.gr/first.php?mid=19&subid=0&ssid=0&id=14143

Θα συμβάλει στην καθιέρωση αυτού τού Συστήματος Προσλήψεων, παρακαλώ δεχθείτε και διαβιβάστε στην κυρία Υπουργό τους ειλικρινείς μας χαιρετισμούς.

Με εξαιρετική τιμή
Νικόλαος Ι. Μάντης

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου
--
Nikolaos I. Mantis, Ph.D.
Psychologist.
President of the Council of Administration
of the Panhellenic Psychological Association.
Director of the newspaper ANIMA.
Telephone: 697 944 3836
Address: 12 Iras str., GR 151 21 PEFKI-ATHENS-GREECE
E-mail:
president@psy.gr
------------------------------
[Diataxeis tou arthrou 14 tou Nomou 2672/1998 (FEK.290/t.A'/28-12-1998), tou arthrou 11 tou Nomou 3471/2006 (FEK.133/t.A'/28-06-2006), kai diataxeis tis schetikis Koinotikis Odigias 2002/58//12-07-2002, tou Evropaikou Koinovouliou kai tou Symvouliou]
------------------------------
Simeiosi: H apostoli minimaton kai archeion echei skopo tin enimerosi kai tin eleftheri diakinisi ton ideon. Parakalo opos me enimerosoun opoioi apo tous paraliptes den epithimoun na lamvanoun pliroforisi, prokeimenou na min tous aposteilo ek neou. Efcharisto.
--------------------------------------------------------------------------------
From: Μεγαγιάννη Έφη [mailto:emegag@ypepth.gr]
Sent: Thursday, January 28, 2010 3:49 PM
To:
president@psy.gr
Subject: ypomnima

Κύριε Μάντη,
Λάβαμε το από 10/11/2009 υπόμνημά σας για τον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο. Θα λάβουμε υπόψη τις παρατηρήσεις σας στο πλαίσιο της διαβούλευσης και θα προωθήσουμε το υπόμνημα στους αρμοδίους (ΑΣΕΠ).
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2103443888
Έφη Μεγαγιάννη
Γραφείο Υπουργού Παιδείας

--
This message has been scanned for viruses and
dangerous content by MailScanner, and is
believed to be clean

********************************************************

Με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα αρθρώνεται πολιτικός, κοινωνικός και ατομικός λόγος για την «κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση» παρανόμων διορισμών, πράξεων της Διοικήσεως οι οποίες κατά τρόπον αδιστάκτως βέβαιον, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν καμμία τύχη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Με δεδομένο ότι οργανώνονται κινητοποιήσεις για την «κατοχύρωση κεκτημένων», σε βάρος των πολλών, που «δεν συναλλάχθηκαν παρανόμως μετά οργάνων τής Διοικήσεως»,

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
PANHELLENIC PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION 

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Τζώρτζ 10, Πλατεία Κάνιγγος, 106 77 ΑΘΗΝΑ • Τηλ.: 210 - 3800635, fax: 210 - 3800578 • http://www.psy.gr • E-mail: ds@psy.gr

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2009
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 5. 846

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου

ΘΕΜΑ: Υποβολή αιτήματος για την διάθεση στοιχείων, με σκοπό την υποβολή προτάσεων του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου για την «Καθιέρωση ενός δικαίου, αντικειμενικού, εγκύρου, αξιοπίστου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με δεδομένη την απαίτηση των καιρών για την «Καθιέρωση ενός δικαίου, αντικειμενικού, εγκύρου, αξιοπίστου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα»,

Με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα αρθρώνεται πολιτικός, κοινωνικός και ατομικός λόγος για την «κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση» παρανόμων διορισμών, πράξεων της Διοικήσεως οι οποίες κατά τρόπον αδιστάκτως βέβαιον, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν καμμία τύχη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Με δεδομένο ότι οργανώνονται κινητοποιήσεις για την «κατοχύρωση κεκτημένων», σε βάρος των πολλών, που «δεν συναλλάχθηκαν παρανόμως μετά οργάνων τής Διοικήσεως»,

Με δεδομένο ότι από το έτος 1993, οπότε άρχισε το πρώτον η χορήγηση αδειών Ψυχολόγου, έως την 4η Οκτωβρίου 2009, πρώτα δημόσιοι λειτουργοί και υπηρεσίες τού Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παραβίαζαν τον Νόμο 991 (ΦΕΚ 278/τ.Α΄/20-12-1979), «Για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και για άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε το έτος 1979 και είναι ο πρώτος Νόμος για τους Ψυχολόγους στην Ευρώπη. Αναφέρουμε ενδεικτικώς:

- Διόριζαν σε θέσεις ΠΕ Ψυχολόγων άτομα χωρίς Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, σε θέσεις Ψυχολόγου στα νοσοκομεία και σε άλλους φορείς υγείας, σε φορείς εκπαίδευσης, σε κοινωνικούς και άλλους φορείς, με άμεσο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία,

- Μετέθεταν Φιλολόγους σε θέσεις ΠΕ Ψυχολόγων στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων,

- Τοποθετούσαν σε φορέα Κοινωνικής Φροντίδας, σε θέση stage για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας Ψυχολόγου, πτυχιούχο Φιλοσοφικής, ο οποίος κατ’ ουδένα τρόπο θεμελιώνει δικαίωμα για να λάβει Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, Υπόθεση για την οποία ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος έχει προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών,

- Τοποθετούσαν σε νοσοκομεία τής χώρας (Αγρινίου, Ελευσίνας, κ.ά.), σε θέση stage για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας Ψυχολόγου, πτυχιούχους Φιλοσοφικής οι οποίοι κατ’ ουδένα τρόπο θεμελιώνουν δικαίωμα για να λάβουν Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου,

- Επέλεγαν γυμνάστρια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να παρέχει έργο και να ασκεί καθήκοντα Ψυχολόγου σε «συγκεκριμένη θέση», η οποία «ενέχει ιδιαιτερότητα καθώς άπτεται θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας», Υπόθεση για την οποία ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος έχει προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υποβάλλουμε το παρόν Υπόμνημα δηλώνοντας την θέληση του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου να συμμετέχουμε στην διαβούλευση και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την «Καθιέρωση ενός δικαίου, αντικειμενικού, εγκύρου, αξιοπίστου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Οπωσδήποτε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) λειτουργεί με τρόπο αδιάβλητο, σε ό,τι αφορά την μετατροπή τού βαθμού πτυχίου σε μόρια, πολλαπλασιάζοντάς τον επί εκατό (100).

Αυτή η αφετηρία, στην «κούρσα πλήρωσης θέσεως» στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι που ουσιαστικώς δίνει ή όχι το συγκριτικό πλεονέκτημα για το ποιος τελικώς «θα είναι ο τυχερός». Πράγματι είναι νόμιμο.

Όμως, στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 άρχισε η συζήτηση σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας, εάν ισχύει η προβληθείσα (κορυφαίως πολιτικώς), θέση ότι: «το νόμιμο είναι και ηθικό», η οποία τελικώς απερρίφθη, «οριστικώς, τελεσιδίκως και αμετακλήτως» στις 4 Οκτωβρίου 2009.

Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι είναι καιρός να μπει σε συζήτηση και το εάν «το νόμιμο είναι δίκαιο, αντικειμενικό, έγκυρο, αξιόπιστο και αξιοκρατικό».

Θα μας επιτρέψετε, διδασκόμενοι και από τον Πρωθυπουργό τής χώρας, κύριο Γεώργιο Α. Παπανδρέου, ο οποίος κατά την κορυφαία στιγμή τού Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων στην Βουλή των Ελλήνων για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ξεπέρασε τον ξύλινο λόγο τής πολιτικής και μίλησε και με παραδείγματα (η περίπτωση του δανεισμού φίλου), να μιλήσουμε και εμείς με παραδείγματα, αναφορικώς με τα προσόντα δύο υποθετικών προσώπων τα οποία διεκδικούν μια θέση ΠΕ Ψυχολόγων, σε μια σχολική μονάδα τού Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της δικής σας κυβερνητικής ευθύνης (π.χ. ενός Ειδικού Σχολείου):

Ψυχολόγος Α΄

- Μέτριος μαθητής, αποτυγχάνει να εισαχθεί με τις Γενικές Εισαγωγικές Εξετάσεις σε ένα από τα τρία Τμήματα Ψυχολογίας τών Πανεπιστημίων τής χώρας μας (Κρήτης, Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Παντείου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), ή στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Δεν επιλέγει να μπει στην βάσανο της συστηματικής μελέτης και να εξετασθεί εκ νέου προκειμένου να εισαχθεί με το σύστημα των Γενικών Εισαγωγικών Εξετάσεων, για να σπουδάσει την επιστήμη τής Ψυχολογίας και να γίνει Ψυχολόγος.

- Ερευνά την δυνατότητα σπουδών στην Αλλοδαπή. Ως μετρίων επιδόσεων, με βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου: 12,5, και μετρίων οικονομικών δυνατοτήτων τής οικογενείας του, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα συγκεκριμένου πανεπιστημίου, συγκεκριμένης χώρας, με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η οποία προσδοκά στην στήριξη των οικονομικών της από τους αλλοδαπούς φοιτητές. Και καθώς το ελάχιστο όριο αποδοχής από το πανεπιστήμιο αυτό είναι ακριβώς: «Ελάχιστος Βαθμός Απολυτηρίου Λυκείου: 12,5», επιλέγει να σπουδάσει την επιστήμη τής Ψυχολογίας στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στην συγκεκριμένη χώρα.

- Μετά πέντε έτη (ένας χρόνος η γλώσσα και τέσσερα χρόνια οι σπουδές στην Ψυχολογία), ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ψυχολογία. «Βαθμός πτυχίου Άριστα Δέκα (10)». Πραγματοποιεί και την εγγραφή του, εκεί, για την προετοιμασία Διδακτορικής Διατριβής.

- Επανέρχεται στην Ελλάδα, και ολοκληρώνει την Διδακτορική Διατριβή. Την υποστηρίζει με επιτυχία ενώπιον της αρμοδίας επιτροπής τού συγκεκριμένου πανεπιστημίου τής συγκεκριμένης χώρας. Το περιεχόμενο της Διδακτορικής Διατριβής «εμπίπτει, με βεβαίωση του επιβλέποντος Καθηγητού, στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας».

- Εγγράφεται σε Open University της Αλλοδαπής και αφού εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τής «εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης» λαμβάνει τίτλο Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε «γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την Επιστήμη της Ψυχολογίας». Για παράδειγμα: «Οι ψυχολογικές επιπτώσεις τής μη ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης».

- Έχει λάβει, εν των μεταξύ, Proficiency, ECDL, και έχοντας «ιδιαίτερες δεξιότητες» επιτυγχάνει στο «τεστ δεξιοτήτων τού ΑΣΕΠ» βαθμό 280.

Ψυχολόγος Β΄

- Άριστος μαθητής, Βαθμός Απολυτηρίου Λυκείου: 19,8. Έχει την δυνατότητα εισαγωγής σε κάθε Σχολή: Πολυτεχνική, Ιατρική, Νομική, και κάθε άλλη «πρώτης γραμμής».

- Πρώτη του επιλογή είναι η Ψυχολογία. Εξετάζεται και αριστεύει στις Γενικές Εισαγωγικές Εξετάσεις. Μιας και είναι από την Θεσσαλονίκη (τυχαίο το παράδειγμα), επιλέγει και εγγράφεται στο Τμήμα Ψυχολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε πέντε χρόνια ολοκληρώνει με επιτυχία τις σπουδές του στην Ψυχολογία, και λαμβάνει το πτυχίο του στην επιστήμη τής Ψυχολογίας με βαθμό: «Επτά και δέκα εκατοστά 7,10».

- Με την λήψη τού πτυχίου του στην Ψυχολογία δίνει «Εισιτήριες Εξετάσεις», ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους, οι οποίοι επιπροσθέτως «αξιολογούνται, στο πλαίσιο ατομικής συνέντευξης, ως προς τη γενικότερη εικόνα τους, την τυχόν επαγγελματική και ερευνητική τους εμπειρία, σε ποσοστό 20%», πληροί όλα τα κριτήρια εισαγωγής όπως αυτά καθορίζονται από τις διατάξεις τής κειμένης νομοθεσίας και επιλέγεται [Μαζί με άλλους επτά (7) –«Αριθμός εισακτέων (30.06.08). Ο αριθμός των εγγραφομένων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών πρώτου επιπέδου της κατεύθυνσης Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας ορίζεται με απόφαση της ΓΣΕΣ του Τμήματος Ψυχολογίας μετά από εισήγηση του Τομέα Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο αριθμός εισακτέων ετησίως ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 8».], για σπουδές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας» τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Μετά από σκληρές δοκιμασίες (εξετάσεων σε μαθήματα, διπλωματικής εργασίας και πρακτικής άσκησης), ως ακολούθως, με βάση τα στοιχεία τα οποία είναι αναρτημένα στον επίσημο διαδικτυακό τόπο τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

Μέθοδοι Διάγνωσης στη Σχολική Ψυχολογία
Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Σύγχρονες προσεγγίσεις
Ψυχολογική Ανάπτυξη κατά Πεδίο Ι: Γνωστική Ανάπτυξη – Κοινωνικο-Γνωστική Ανάπτυξη
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ψυχολογική Ανάπτυξη κατά Πεδίο ΙΙ: Συναισθηματική – Κοινωνική Ανάπτυξη
Μεθοδολογία Έρευνας στην Ψυχολογία
Προηγμένες στατιστικές μέθοδοι στην ψυχολογική έρευνα
Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Σχολικό Πλαίσιο
Σχολική Ψυχολογία: Έρευνα και καινοτόμες δράσεις στο σχολικό πλαίσιο
Ανάπτυξη στη Βρεφική Ηλικία
Αποκλίσεις της Ανάπτυξης
Μεθοδολογία Έρευνας και Στατιστική
Σεμινάρια εφαρμογών και μεθοδολογίας έρευνας στη Σχολική Ψυχολογία
Σεμινάρια εφαρμογών και μεθοδολογίας έρευνας στην Εξελικτική Ψυχολογία
Διπλωματική Εργασία
Πρακτική άσκηση (400 ώρες)
Διπλωματική άσκηση
Πρακτική άσκηση (400 ώρες)

Και αφού έχει εκπληρώσει εις το ακέραιον την ειδική ρήτρα τού «Κανονισμού Λειτουργίας Π.Μ.Σ. Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας»: «Οι φοιτητές του Π.Μ.Σ. πραγματοποιούν πρακτική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 800 ωρών, υπό την εποπτεία Ψυχολόγου που ασκεί νομίμως το επάγγελμα».

- Λαμβάνει το «Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία».

- Ως δικαιούμενος αλλά και εκ των επιλέκτων, και ύστερα από σκληρό ερευνητικό και συγγραφικό έργο, μετά από τέσσερα έτη λαμβάνει το «Διδακτορικό Δίπλωμα Ψυχολογίας».

- Έχει λάβει, εν των μεταξύ, Proficiency και ECDL. Δεν έχει χρόνο για δεύτερη ξένη Γλώσσα.

Μην έχοντας «ιδιαίτερες δεξιότητες», και μη γνωρίζοντας (χάριν του παραδείγματος, επιλέγουμε):

Ερώτηση 9: Ο ηγέτης ποιου κράτους πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα;
Ερώτηση 10: Η περιοχή όπου ξέσπασε το καλοκαίρι του 2008 η πολεμική σύρραξη Γεωργίας – Ρωσίας λέγεται: α) Νότια Οσετία. β) Νότια Καππαδοκία. γ) Νότια Αλσατία. δ) Τσετσενία.
Ερώτηση 12: Την τελευταία εβδομάδα το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών αντιστοιχούσε σε περίπου: α) 0,6 ευρώ. β) 0,8 ευρώ. γ) 1,1 ευρώ. δ) 1,3 ευρώ.
Ερώτηση 60: Σε αγώνα δρόμου 3 χιλιομέτρων η Φρόσω και η Χαρά τρέχουν με ταχύτητες 5 και 6 μέτρων το δευτερόλεπτο αντίστοιχα. Αν ξεκινήσουν ταυτόχρονα από την αφετηρία, πόσο θα απέχει η Φρόσω από τη γραμμή τερματισμού τη στιγμή που η Χαρά ολοκληρώνει τον αγώνα; α) 500 μέτρα. β) 600 μέτρα. γ) 1.000 μέτρα. δ) 1.200 μέτρα.
Ερώτηση 81: Ποιο είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος επιδόματος επιμόρφωσης κατ' έτος; α) 600€. β) 800€. γ) 1.000€. δ) 1.200€.

- Επιτυγχάνει στο «τεστ δεξιοτήτων τού ΑΣΕΠ» βαθμό 220.
[Αξίζει να επισημειώσουμε ότι ο μέγιστος βαθμός επιτυχίας στο «Τεστ Δεξιοτήτων τού ΑΣΕΠ»: 300, και η «ισχύς πυρός του», ισοτιμώνται (με βάση την «Διοικητική Μηχανική»), με το συνολικό άθροισμα των μορίων δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Εξειδίκευσης, συνολικής διάρκειας πέντε (5) ετών ειδικών σπουδών με δύο χιλιάδες (2.000) ώρες, κατ’ ελάχιστον, πρακτικής άσκησης].

ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ «ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ» ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ, και με τα άλλα ίσα (ceteris paribus), οι δύο Ψυχολόγοι τού παραδείγματός μας λαμβάνουν:

Ψυχολόγος A΄ (Σπουδές στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στην συγκεκριμένη χώρα).
1.000
, Βαθμός Πτυχίου
150, Μεταπτυχιακό
300, Διδακτορικό
50, Δεύτερη ξένη Γλώσσα
280, Τεστ Δεξιοτήτων τού ΑΣΕΠ
ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ: 1.780.

Ψυχολόγος Β΄
710, Βαθμός Πτυχίου
150, Μεταπτυχιακό
300, Διδακτορικό
220, Τεστ Δεξιοτήτων τού ΑΣΕΠ
ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ: 1.380. [Αλλά, και δεύτερο Διδακτορικό στην Ψυχολογία να είχε ή δύο επί πλέον Μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία, θα συμπλήρωνε μόλις 1.680 μόρια].

Όχι, την θέση δεν την κατέλαβε ο «Ψυχολόγος A΄» αλλά η «Διοικητική Μηχανική».

Η μέχρι τώρα διαδικασία προσλήψεων σε θέσεις ΠΕ Ψυχολόγων μέσω τού ΑΣΕΠ έχει μετατραπεί σε μια άκρως διαβλητή διαδικασία, χωρίς κανέναν έλεγχο επί των ουσιαστικών γνώσεων και των επιστημονικών-επαγγελματικών προσόντων, προκειμένου να διακριβωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις –που επιτάσσουν η κοινή λογική, το δίκαιο και το αυτονόητο-, για την αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου, στον κορυφαίο τομέα επιστημονικής-επαγγελματικής αρμοδιότητός του: «Ο Ψυχολόγος στην άσκηση του επαγγέλματός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται με τις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή τους». [Άρθρο 1 του νόμου 991/1979].

Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στην «διαπιστωτική διαδικασία τής επιμετρήσεως των μορίων» από πλευράς τού ΑΣΕΠ, αλλά στην ουσία τού ζητήματος.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν την κατάργηση της «Κεντρικής Συνέντευξης», για την πρόσληψη στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα όμως, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες «Αποκεντρωμένες Συνεντεύξεις», λαμβάνουν χώρα σε «κάθε συγκεκριμένο πανεπιστήμιο σε κάθε συγκεκριμένη χώρα», για να διαμορφωθεί ο τελικός βαθμός σε κάθε μάθημα και ο τελικός βαθμός πτυχίου, είτε μέσω προφορικών εξετάσεων, είτε μέσω εργασιών, είτε μέσω διπλωματικών εργασιών, είτε μέσω γραπτών εξετάσεων.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στην βάση όλων των ανωτέρω, και με καταδήλως προφανείς τις προεκτάσεις των παρατεθέντων, υποβάλλουμε το αίτημα όπως:

- Μας χορηγηθούν ανωνυμοποιημένες καταστάσεις, με τον τελικό βαθμό κάθε πτυχίου Ψυχολογίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) τής Αλλοδαπής, που έχουν εκδοθεί από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. από την σύστασή του (Νόμος 741/1977/ΦΕΚ 314/τ.Α΄/14.10.1977), έως την κατάργησή του και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, καθώς και του Αρχείου του, στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης - Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Νόμος 3328/2005/ΦΕΚ 80/τ.Α΄/01.04.2005), κατά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) και χώρα τής Αλλοδαπής.

- Μας χορηγηθούν ανωνυμοποιημένες καταστάσεις με τον τελικό βαθμό κάθε πτυχίου Ψυχολογίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) τής Αλλοδαπής, που έχουν εκδοθεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης - Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα, κατά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) και χώρα τής Αλλοδαπής.

Είναι εδραία η πεποίθησή μας, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία και την πληροφόρηση που έχουμε, ότι τα «δεκάρια» [Και ακολούθως, με την μετατροπή τους σε μόρια, τα «χιλιάρια», που δίνουν και το συγκριτικό πλεονέκτημα για την πλήρωση θέσεως ΠΕ Ψυχολόγων μέσω ΑΣΕΠ], δεν προέρχονται ούτε από το Χάρβαρντ, ούτε από το Γέϊλ, την Οξφόρδη, το Κέϊμπριτς, το London School of Economics, την Σορβόννη, αλλά από «συγκεκριμένα πανεπιστήμια συγκεκριμένων χωρών» τής Αλλοδαπής.

Επιπροσθέτως, αιτούμεθα όπως:

- Μας χορηγηθούν ανωνυμοποιημένες καταστάσεις με τον τελικό βαθμό κάθε πτυχίου Ψυχολογίας που έχει χορηγηθεί έως σήμερα από τα τρία Τμήματα Ψυχολογίας τών Πανεπιστημίων τής χώρας μας (Κρήτης, Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Παντείου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), και από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προκειμένου να ενημερωθούμε εάν υπάρχουν «στατιστικώς σημαντικές» διαφορές, οι οποίες να δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την πλήρωση θέσεως ΠΕ Ψυχολόγων στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η αναφορά μας αυτή κατ’ ουδένα τρόπο προσβάλλει την συνταγματικώς κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τής χώρας και προ παντός τους ακαδημαϊκούς λειτουργούς τής Ψυχολογίας. Ως επιστημονική-επαγγελματική ένωση Ψυχολόγων τής χώρας μας θεωρούμε ότι έχουμε λόγο, στο μέτρο που μας αναλογεί, για τις σπουδές τής Ψυχολογίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας που οδηγούν στο επάγγελμα του Ψυχολόγου, καθώς και στα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Ψυχολογίας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με δεδομένες τις ρητές δεσμεύσεις και κατευθύνσεις τού Πρωθυπουργού τής Ελλάδος και Προέδρου τού Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κυρίου Γεωργίου Α. Παπανδρέου:

- «Οι πολίτες χρειάζονται αποφάσεις. Αποφάσεις - όχι προφάσεις που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας. Αποφάσεις για το συνολικό συμφέρον της πατρίδας. Για ένα κράτος ευνομίας, ισχύος του δικαίου, ασφάλειας και δικαιοσύνης» [Ομιλία στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 12 Σεπτεμβρίου 2009],

- «Η εντολή που πήραμε, είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας, παρακμής, αδιαφάνειας. Είναι η εντολή να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη - Πολιτείας» [Ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 7 Οκτωβρίου 2009],

- «Αν η μεταπολίτευση ήταν η πρώτη δύσκολη φάση για την κατάκτηση της Δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, σήμερα έχουμε μπει σε δεύτερη δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα φάση» [Ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις 14 Οκτωβρίου 2009],

- «Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι εάν θα συνεχίσουμε την απαξίωση των πάντων, ή θα χτίσουμε πάνω στα θετικά. Θα χτίσουμε την Ελλάδα των αξιών. Να τη βγάλουμε από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αξιών. Να κάνουμε συγκριτικό μας πλεονέκτημα μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρωπιάς, ισονομίας και ίσων ευκαιριών» [Ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στην Βουλή των Ελλήνων, κατά την διαδικασία τής συζήτησης επ’ αυτών για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στις 16 Οκτωβρίου 2009].

- «Και θα συνεχίσουμε, για να βάλουμε επιτέλους τάξη σ' αυτό το κράτος, διασφαλίζοντας το αίσθημα δικαίου του πολίτη....Αυτό θα γίνει όταν ο πολίτης ξέρει ότι η πολιτεία προστατεύει αρχές, αξίες, αλλά και τα δικά του δικαιώματα: διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, αξιολόγηση, αλληλεγγύη, συμμετοχή και διαβούλευση. Προστασία δικαιωμάτων, όχι προστασία ισχυρών» [Δευτερολογία κατά την συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στις 18 Οκτωβρίου 2009].

Και θεωρώντας ότι οι δεσμεύσεις και κατευθύνσεις αυτές θα βρίσκουν την διαρκή εφαρμογή τους στον τομέα τής κυβερνητικής σας ευθύνης, υποβάλλουμε το παρόν υπόμνημα αιτούμενοι τα καθ’ Υμάς.

Το αίτημα μας δεν υπηρετεί καιρικούς σκοπούς, αλλά την ανάγκη να αρθρωθεί, εν τέλει, ατομικός, συλλογικός, κοινωνικός και πολιτικός λόγος (σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες διορισμού στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ο οποίος δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά τού «κατ’ επιθυμίαν σκέπτεσθαι» και του «αυτοθαυμασμού», και οπωσδήποτε δεν θα χαρακτηρίζεται από «γνωστική ασυμφωνία».


Με εξαιρετική τιμή
Και τον οφειλόμενο σεβασμό προς το πρόσωπο σας και το αξίωμα σας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                      Ο Πρόεδρος                                             Η Γενική Γραμματέας
                   Νικόλαος Ι. Μάντης                              Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη
               Ψυχολόγος                                                       Ψυχολόγος
                       Διδάκτωρ Ψυχολογίας                           Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
                Πανεπιστημίου Αθηνών                               Πανεπιστημίου Κρήτης

Κοινοποίηση:
Προς το Πολιτικό Γραφείο τού Πρωθυπουργού, κυρίου Γεωργίου Α. Παπανδρέου.
Προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο.
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κύριο Ιωάννη Ραγκούση.
Προς τα Μέλη τού Εθνικού Κοινοβουλίου.
Προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Προς τον κύριο Δημήτριο Βερβεσό, Δικηγόρο Αθηνών, Νομικό Συνεργάτη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
Προς τον κύριο Πέτρο Μηλιαράκη, Δικηγόρο Αθηνών, Νομικό Συνεργάτη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
Προς τα Μέλη τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
Προς Κατόχους κατά Νόμον Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
Προς τους ακαδημαϊκούς λειτουργούς τής Ψυχολογίας.
Ημερήσιο, Περιοδικό και Ηλεκτρονικό Τύπο, Ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020