Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08 Ιανουάριος 2010
 

Συντονιστικό Κέντρο για την προστασία των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, των παιδιών σε κίνδυνο και των ανηλίκων παραβατών του νόμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε στις 5-1-2010 σύσκεψη στα γραφεία της Αρχής με συμμετοχή του Υπουργού κ. Χάρη Καστανίδη, του Υφυπουργού κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Γιώργου Καμίνη, του Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Γιώργου Μόσχου, του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, κ. Λάμπρου Κανελλόπουλου και του Γενικού Διευθυντή της, κ. Ηλία Λυμπέρη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προοπτική δημιουργίας ενός συντονιστικού Κέντρου για την προστασία των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, των παιδιών σε κίνδυνο και των ανηλίκων παραβατών του νόμου.

Ο Υπουργός κ. Καστανίδης παρουσίασε τη φιλοσοφία και τη διάσταση της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δημιουργία του Κέντρου που θα συντονίζει το έργο των φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου, και ειδικότερα των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων στην επικράτεια. Το Κέντρο επίσης θα επιμελείται την συλλογή ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους θύματα και θύτες, θα μεριμνά για την τοπική δικτύωσή τους με όλο το φάσμα φορέων παιδικής προστασίας και θα δίνει κατευθύνσεις για την πληρέστερη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο πεδίο ευθύνης του Υπουργείου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιώργος Καμίνης καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Υπουργού, επισημαίνοντας τη σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και διατυπώνοντας την ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για τη βελτίωση της ποιότητας και τον συντονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδικής προστασίας και φροντίδας, τονίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουν στραφεί το ενδιαφέρον και οι πρωτοβουλίες της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2003, οπότε της ανετέθη με νομοθετική ρύθμιση η αποστολή του Συνηγόρου του Παιδιού.

Ο Βοηθός Συνήγορος κ. Γιώργος Μόσχος παρουσίασε τις προτάσεις της Αρχής για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και επεσήμανε ότι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να υποστηρίξει τη βελτίωση της ποιότητας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και δομών αρμοδιότητάς του, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ανηλίκων θυτών, θυμάτων και παιδιών σε κίνδυνο αλλά και να επιτυγχάνεται η απαραίτητη περιφερειακή δικτύωση των δημοσίων και μη κυβερνητικών φορέων παιδικής προστασίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε αφενός στις διαπιστωμένες ανάγκες των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, των στεγών τους και των υπηρεσιών επιμελητών των δικαστηρίων ανηλίκων, αφετέρου στην ανάγκη να ενισχυθεί το πεδίο εφαρμογής των αναμορφωτικών μέτρων αντί του εγκλεισμού εφήβων παραβατών, να δημιουργηθούν ειδικοί ξενώνες για εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς και θεραπευτικές μονάδες για έφηβους χρήστες, να ενισχυθεί η νομική βοήθεια των ανηλίκων και να προωθηθούν ρυθμίσεις για το ποινικό μητρώο, ώστε τα επιβαλλόμενα αναμορφωτικά και σωφρονιστικά να μην παρεμποδίζουν την προοπτική επαγγελματικής τους ένταξης.

Ο κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο κ. Ηλίας Λυμπέρης τόνισαν ότι η Εθνική Επιτροπή της UNICEF θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς μπορεί να συμβάλει στη διάδοση και εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, στην αποτύπωση των κοινωνικών προβλημάτων που επηρεάζουν τα παιδιά θύτες και θύματα, στην προστασία των θυμάτων βίας, παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης και στον περιορισμό της επιβολής της στέρησης ελευθερίας σε ανηλίκους. Επεσήμαναν δε ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική ώθηση για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την επικοινωνία και συνεργασία τους, όταν θα συγκεκριμενοποιηθεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες :
Γραφείο Συνηγόρου του Παιδιού τηλέφωνο: 210-7289703
Γραφείο Επικοινωνίας Συνηγόρου του Πολίτη, τηλέφωνο: 210-7289610 και 6979448887

7 Ιανουαρίου 2010


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020