Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17 Ιανουάριος 2010
 

Άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη για την σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων, με την ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας τής Οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

Ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας η «ΟΔΗΓΙΑ 2005/36/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων», με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εστάλη –από την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , κυρία Άννα Διαμαντοπούλου-, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προς έλεγχο και απόφαση.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για τον κλάδο των Ψυχολόγων και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Ο κλάδος των Ψυχολόγων έχει λάβει προς διαβούλευση, από τον Απρίλιο του έτους 2008, σχετικό κέιμενο Σχεδίου Νόμου με το οποίο: ''Συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), επιστημονικός-επαγγελματικός σύλλογος ψυχολόγων, υπό την επωνυμία «Ελληνικός Ψυχολογικός Σύλλογος» και το αρκτικόλεξο «ΕΛ.Ψ.ΣΥ.», την διεθνή επωνυμία «Hellenic Psychological Association» και το αρκτικόλεξο «H.P.A.», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.''.

Με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος χαιρέτισε την νομοπαρασκευαστική πρωτοβουλία τής τότε πολιτικής ηγεσίας τού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υποχρέωση της νέας πολιτικής ηγεσίας τού υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να εξετάσει κατά προτεραιότητα το ζήτημα και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άμεση σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Επιστημονικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Ψυχολόγων, για να αναλάβει από το έτος 2013 την ευθύνη για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων αιτούνται την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην χώρα μας.

''ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει η ενσωμάτωση της περίφημης κοινοτικής Οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που «καίει» πρωτίστως τους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων, αλλά αφορά πλέον κάθε πτυχιούχο ανά την Ενωμένη Ευρώπη υποψήφιο να εργαστεί στην Ελλάδα και φέρνει τα πάνω κάτω στα λεγόμενα «κλειστά» ή ελεγχόμενα επαγγέλματα και τις επαγγελματικές ενώσεις που τα υπερασπίζονται ως βιλαέτια τους. Το «Βήμα» εξασφάλισε και παρουσιάζει το κείμενο του πολυαναμενόμενου σχεδίου προεδρικού διατάγματος το οποίο υπογράφεται από 12 υπουργούς και διαβιβάστηκε από το υπουργείο Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το διάταγμα θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στο τέλος του μήνα στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του κ. Κ. Μενουδάκου, με εισηγητή τον κ. Χ. Παπανικολάου.
Δύο είναι τα κρίσιμα σημεία που σκιαγραφούν τη νέα εικόνα της αγοράς εργασίας στη χώρα μας, όπως περιγράφεται στο ΠΔ: α) ο τόπος ή το Ίδρυμα στο οποίο έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του ένας πολίτης της ΕΕ δεν έχουν καμία σημασία, εφόσον οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα προέλευσης των τίτλων σπουδών του και β) παντοδύναμες μεν, με αυστηρό έλεγχο νομιμότητας από την ΕΕ δε, γίνονται στο άμεσο μέλλον οι επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας (ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κ.λπ.), που μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου τριών ετών, αναλαμβάνουν την ευθύνη στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων''.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 17/01/2010


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020