Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19 Ιανουάριος 2011
 

Καταγγελία για θεραπευτές-μαϊμού στα Χανιά. Νικόλαος Ι. Μάντης - Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη.

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=241454&cid=4 

Καταγγελία για θεραπευτές-μαϊμού στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011, 01:36

Τη δράση θεραπευτών-μαϊμού στα Χανιά καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Στο κείμενό του, το οποίο απευθύνει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Tο τελευταίο χρονικό διάστημα οι πολίτες του Νομού μας βομβαρδίζονται από διαφημίσεις, οι οποίες υπόσχονται κάθε είδους θεραπεία. Επειδή το φαινόμενο αυτό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και είναι επικίνδυνο για την υγεία, ενημερώνουμε τον κόσμο ότι όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι «ενεργειακοί ψυχολόγοι, ενεργειακοί ψυχοθεραπευτές, βιοενεργειακοί θεραπευτές, θεραπευτές κοσμικής ενέργειας, εναλλακτικοί θεραπευτές, σαμανικοί θεραπευτές, θεραπευτές φενγκ σούι, γεωπαθολόγοι, θεραπευτές γιόγκα, ψυχοερευνητές, πνευματοθεραπευτές, θεραπευτές μάστερ ρέικι, θεραπευτές και ψυχοθεραπευτές πρανά (pranic heairs), κρυσταλλοθεραπευτές», δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική μας κοινότητα διότι οι ανωτέρω αναφερόμενες ειδικότητες δεν είναι επιστημονικά αναγνωρισμένες.

Για να αποκτήσει κανείς την ιδιότητα του γιατρού θεραπευτή απαιτούνται πολύχρονες σπουδές σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και διακεκριμένα Νοσοκομεία.

Η εισαγωγή σε αυτά και οι γνώσεις που αποκτώνται ελέγχονται με αυστηρές εξετάσεις και απαιτούν σοβαρή προσπάθεια. Είναι, επίσης, αναγκαίο οι γιατροί να είναι εγγεγραμμένοι στους Ιατρικούς Συλλόγους της περιοχής τους, οι οποίοι πιστοποιούν την ικανότητά τους για τις σωστές διαγνώσεις και την αποτελεσματική θεραπεία στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Η επιστημονική κατάρτιση συμπληρώνεται με τα απαραίτητα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία βοηθούν τους γιατρούς στη διάγνωση, αναγκαία, όμως, είναι η εκπαίδευση για τη χρήση τους.

Η αποτελεσματικότητα τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία ελέγχεται με αδιάβλητα ερευνητικά πρωτόκολλα, τα οποία στηρίζονται σε μακροχρόνιες μελέτες. Σήμερα μάλιστα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι απαραίτητη η διά βίου εκπαίδευση.

Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και την κατοχύρωση του ιατρικού επαγγέλματος υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι καταφεύγουν στη βοήθεια διαφόρων τσαρλατάνων που εκμεταλλεύονται την ευπιστία τους, την άγνοια, η την απογοήτευσή τους.

Δυστυχώς, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πολλοί καταφεύγουν σε μυστικιστικές και παρωχημένες για τον δυτικό πολιτισμό μεθόδους.

Οι ανωτέρω φερόμενοι σαν θεραπευτές συνδέονται και με περίεργες πνευματικές αναζητήσεις και πέρα από την οικονομική εκμετάλλευση των θυμάτων σε πολλές περιπτώσεις έχουν στόχο τον θρησκευτικό προσηλυτισμό.

Το καθεστώς της παγκοσμιοποίησης συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση αυτών των κινήσεων με την αποσάθρωση που προκάλεσε στις δομές των οργανωμένων κρατών. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο για τα ζητήματα αυτά και να αποτρέψουμε με νόμιμα μέσα τη λειτουργία τέτοιων κέντρων».

πηγή:goodnet


   

 
Συνημμένα αρχεία
 
ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΝΙΜΑ
 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020