Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Ειδήσεις & Θέματα Ψυχολογίας
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18 Νοέμβριος 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΜΑΝΤΗ


  Στις 5 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 37η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου που χαρακτηρίστηκε από ένα αναπόδραστο, απαράκαμπτο γεγονός, την φυσική απώλεια μιας ανεπίληπτης προσωπικότητας, του επί σειρά ετών Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Νικολάου Ιωάννου Μάντη, Ψυχολόγου, Διδάκτορα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επί σειρά ετών Πρόεδρο και Στυλοβάτη του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.
   Η ζωή του έφτασε στο τέλος της με απρόβλεπτο και αναπάντεχο τρόπο, γεγονός που δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση στους ανθρώπους με τους οποίους είχε συσχετιστεί όπως εκρηκτική ήταν και η προσωπικότητά του –είναι αδιστάκτως βέβαιον.
   Το παρόν κείμενο απευθύνεται σε όσους είχαν ή δεν είχαν ποτέ συσχετιστεί μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο και κυρίως στους επιστήμονες συναδέλφους ψυχολόγους που υπηρετούν ήδη ή έχουν σκοπό να υπηρετήσουν το πεδίο της Ψυχικής Υγείας και ειδικότερα την επιστήμη της Ψυχολογίας.
    Οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε την έννοια των λέξεων θνητός και θάνατος μόνο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα γεγονότα στο άμεσο περιβάλλον μας. Ο Νικόλαος Ιωάννου Μάντης ήταν ένας άνθρωπος που τακτοποιούσε πάντα οποιεσδήποτε εκκρεμότητες προέκυπταν, έχοντας προφανώς στο μυαλό του την έννοια του αιφνιδίου θανάτου, στην οποία και αναφερόταν συχνά.
    Ήταν ένας άνθρωπος με πολύπλευρη και πολυμερή προσωπικότητα σε επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και προσωπικό επίπεδο που προγραμμάτιζε και σχεδίαζε τα πάντα και προέβλεπε πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις και δοκιμασίες, με μοναδικό σκοπό και προσδοκία να μπορεί να ανταποκριθεί ο ίδιος ή και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόταν σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας του .
     Συχνά ο ίδιος αναφερόταν στην σχέση της επιστήμης της Ψυχολογίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Απόστολο Παύλο, τον Απόστολο των Εθνών και την δραστηριότητά του στην διάδοση του Χριστιανισμού.
    Ο τρόπος με τον οποίο ο Απόστολος Παύλος προσέγγιζε τον στόχο του ήταν και μέσω επιστολών, τηρώντας πιστά τους τύπους της επιστολογραφίας που περιλάμβαναν στην επιστολή το προοίμιο, τον παραλήπτη και τον χαιρετισμό, την ανάπτυξη του θέματος, τον τελικό χαιρετισμό καθώς και τον ιδιόχειρο χαιρετισμό προς επίρρωση της γνησιότητας της επιστολής. Με ανάλογο τρόπο και ο Νικόλαος Ιωάννου Μάντης εξέφραζε την μαχητικότητα και την αγωνιστικότητά του προσπαθώντας να μεταφέρει, να γνωστοποιήσει τα δεδομένα της Ψυχολογίας στην Ελλάδα, εν είδη διαρκούς ενημέρωσης, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να διαμορφώσει οικεία αντίληψη, άποψη και δράση σχετικά  με αυτά.
«Για τους πάντες έγινα τα πάντα, ώστε με κάθε τρόπο να σώσω μερικούς» 
(Απόστολος Παύλος, Πρώτη Επιστολή προς Κορινθίους  θ΄,19-22).

    Ο Νικόλαος Ιωάννου Μάντης χάθηκε ξαφνικά και αυτή η έλλειψη προκαλεί ψυχικό πόνο και μια απότομη απώλεια των στιγμών που μοιραζόταν κάποιος μαζί του, όταν ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι μπορεί να μην ήταν πολλές, αλλά ήταν εξαιρετικά σημαντικές και ουσιώδεις.
    Ο Νικόλαος Ιωάννου Μάντης πλέον δεν υπάρχει σαν ύλη σαν ήχος σαν άτομο. Υπάρχει σαν ιδέα και σαν ιδέα η επιρροή του θα είναι διαρκής. Το όνειρο του ήταν η συσσωμάτωση των Ψυχολόγων σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που να προάγει την επιστήμη της Ψυχολογίας, να υπερασπίζεται και να διασφαλίζει το έννομο αγαθό της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της Ψυχικής Υγείας και να αποδώσει στον Ψυχολόγο την επαγγελματική υπόσταση που του αρμόζει.
   Ο Νικόλαος Ιωάννου Μάντης δούλευε ανυπόκριτα χωρίς προσωπικό όφελος, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με προσωπική ζημία. Κινήθηκε με γνώμονα την παροχή των υπηρεσιών του και των γνώσεων του στο σύνολο, μέσω της ανεξάντλητης, αδιάλειπτης, άοκνης, αδιάσπαστης και ακατάπαυστης εθελοντικής εργασίας στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο.
   Ο Νικόλαος Ιωάννου Μάντης πλέον δεν υπάρχει ανάμεσά μας σαν κινητήριος δύναμη αλλά και ταυτόχρονα λειτουργική υποστήριξη αυτού του μηχανισμού.
   Όλοι όσοι θα αφιερώσουμε λίγο από τον πεπερασμένο χρόνο μας διαβάζοντας αυτό το κείμενο, σε μια χρονική συγκυρία που τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα μας κάνουν εσωστρεφείς και όχι παραγωγικούς, αλλά διεκπεραιωτικούς, ας κάνουμε μια προσπάθεια να υπερβούμε την θνητότητά μας και τον προσωπικό περιορισμό μας, ας συνεισφέρουμε με ειλικρίνεια και υπερβαίνοντας  προσωπικούς στόχους, στο όνειρο του Νικολάου Ιωάννου Μάντη για την Ψυχολογία.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

 
Η Πρόεδρος

Παρρησία Σαλεμή

   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 15 Σεπτέμβριος 2020