Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Πρόσωπα και Εικόνες
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31 Δεκέμβριος 2008
 

Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος. Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος. Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εράνισμα από την εφημερίδα ΑΝΙΜΑ, αριθμός φύλλου: Β-17, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2001.

Τιμήθηκε ο καθηγητής Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος

Η γιορτή τής Ψυχολογίας

Σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στις 10 Νοεμβρίου 2000, έναν ακριβώς χρόνο πριν, στην αίθουσα τελετών τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τιμήθηκε ο ομότιμος καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης  Νικολάου Παρασκευόπουλος.

Η ΑΝΙΜΑ το μόνο που έχει να σημειώσει στην προσφώνηση του καθηγητή κυρίου Γεωργίου Μπαμπινιώτη, είναι ότι ο Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος είναι αυτοδημιούργητος και ήταν και παραμένει Δάσκαλος για πολλούς από εμάς.

Έχει επιλεγεί από το Δίκτυο Πανεπιστημίων τής Μαύρης Θάλασσας ως Πρότυπο Διδασκάλου και Επιστήμονα για τους Νέους.

Μαθητής τού Γυμνασίου ακόμη έζησε τα δεινά τού Εμφυλίου γι΄ αυτό και θέλησε -όσο κανένας άλλος-, να ενώσει τον χώρο των ψυχολόγων και τα κατάφερε!

Στην εκδήλωση προς τιμήν του ήμασταν όλοι εκεί: Η Οικογένειά του, οι Συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Φοιτητές του, οι Διδάκτορες τους οποίους επόπτευσε, ολόκληρη η Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Κοινότητα της Ψυχολογίας τής χώρας μας, οι παλιοί του Συνεργάτες από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων όπου το πρώτον λειτούργησε, Συνεργάτες του από άλλα Πανεπιστήμια, οι Συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κόσμος πολύς, η συγκίνηση μεγάλη. Ειδικώς για μας που νοιώθουμε ότι τα λόγια του Πρυτάνεως, στην ακριβώς απέναντι σελίδα, είναι λίγα για να αποδώσουν το μέγεθος της βοηθείας που λάβαμε. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος έχει πολλά ακόμη να μάς δώσει.

Σε ό,τι μάς αφορά, στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα αρκετές φορές, νοιώθουμε συχνά την ανάγκη να ανηφορίσουμε και να ακούσουμε την Ορμήνια του.

Καμμιά φορά διαφωνούμε. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά επικοινωνούμε.

Νικόλαος Ι. Μάντης
Ψυχολόγος
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας
Πανεπιστημίου Αθηνών

Η προσφώνηση τού Πρυτάνεως τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, κατά την τελετή απόδοσης Τιμής στον Ομότιμο Καθηγητή Ιωάννη Ν. Παρασκευόπουλο

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει στη σημερινή εκδήλωση, τιμώντας μια προσωπικότητα τού Πανεπιστημίου μας, τον καθηγητή τής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον καθηγητή Ιωάννη Παρασκευόπουλο.
Το Πανεπιστήμιο τιμά τον καθηγητή κύριο Παρασκευόπουλο ως πρότυπο πανεπιστημιακού διδασκάλου, αφοσιωμένου στο έργο του: στα μαθήματα, στους φοιτητές του, στην έρευνα, στις πολυποίκιλες διαδικασίες λειτουργίας τού Πανεπιστημίου, στην προαγωγή τής επιστήμης, στην προβολή τού Πανεπιστημίου. Ως παλαιός καθηγητής τής Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών δικαιούμαι να ισχυρισθώ ότι η επιστήμη τής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εδραιώθηκε, αναπτύχθηκε και επιβλήθηκε επιστημονικά με την παρουσία, το έργο, τους αγώνες και την προσωπικότητα τού Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Με τη σοβαρότητα τής όλης παρουσίας του, την ευρύτητα τής σκέψεώς του, την πειθώ τού λόγου του, την επιμονή, τη μαχητικότητά του και, πάνω απ’ όλα, με τις δημιουργικές πρωτοβουλίες και το «όραμα» πού έχει ο καθηγητής Παρασκευόπουλος για την επιστήμη στην οποία θητεύει, η Ψυχολογία γιγαντώθηκε και προσείλκυσε το ενδιαφέρον και την αγάπη τεράστιου αριθμού φοιτητών στο Πανεπιστήμιό μας. Όσο λίγοι, ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος μπορεί να καυχηθεί ότι με την άοκνη δραστηριότητά του άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη τής Ψυχολογίας τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και ευρύτερα στην Ελλάδα. Κι έδωσε μάλιστα μεγαλύτερη ισχύ στην Ψυχολογία, συνδυάζοντάς την με τα διδάγματα και τις εφαρμογές τής Παιδαγωγικής Επιστήμης και τον σχολικό χώρο.
Ο καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος δεν διδάσκει απλώς τη δημιουργική σκέψη• είναι ο ίδιος ζωντανό παράδειγμα δημιουργικής σκέψης σε ό,τι κι αν καταπιάνεται: από το πιο δύσκολο επιστημονικό θέμα μέχρι την επίλυση μικρότερων καθημερινών προβλημάτων. Αυτή η έμφυτη ευφυΐα και η ισχυρή αντιληπτικότητά του σε συνδυασμό με την εργατικότητα, το ήθος και την άκαμπτη επιμονή του στην επίτευξη στόχων οδήγησαν τον νεαρό βλαστό μιας απλής αγροτικής οικογένειας από την Αρκαδία να εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα επιστήμονος, που είναι πραγματικά αυτοδημιούργητος και, γι’ αυτό, πρότυπο για νέους ανθρώπους.
Το πρώτο χαρακτηριστικά τού Ιωάννη Παρασκευόπουλου που θα έλθει στον νου όσων τον γνωρίζουμε, είναι οι καταφανείς ανθρώπινες αρετές του: η αγάπη που ακτινοβολεί γύρω του, η καλοσύνη του προς όλους, γνωστούς και αγνώστους, η ηρεμία και το γέλιο τού προσώπου του, η αισιοδοξία του («όλα καλά»!), η ευγένεια και ο καλός λόγος που έχει για τον καθένα, αλλά και η λελογισμένη αυστηρότητά του όπου και όσο χρειάζεται.
Όσοι έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο έχουμε βιώσει την άνεση με την οποία μπορεί και συνεργάζεται με τους ανθρώπους: με σύνεση και κριτικό πνεύμα, με χιούμορ και γλυκούς τρόπους, με σοφία και με ερεθίσματα που συνεχώς παρέχει για την αναζήτηση τού νέου και τού ουσιαστικού. Είναι χαρά να συνεργάζεσαι μαζί του και για τα πιο δύσκολα ή ανιαρά θέματα, γιατί δημιουργεί ένα κλίμα που ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει άνετα και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Είναι ο άνθρωπος και ο πανεπιστημιακός καθηγητής που έχει το χάρισμα και τον τρόπο του να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους διχάζει.
Το Πανεπιστήμιο έχει κερδίσει πολλά από τον καθηγητή Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Και θα μπορούσε να έχει κερδίσει περισσότερα, αν τον είχε αξιοποιήσει περισσότερο. Κέρδισε από όσα προσφέρει στην επιστήμη τής Ψυχολογίας. Κέρδισε από τη στήριξη που έχει προσφέρει αφειδώς ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος στου νέους επιστήμονες. Κέρδισε από την ευρεία, ουσιαστική και ορατή προσφορά του σε κάθε αξίωμα που έχει υπηρετήσει: τού Διευθυντή Τομέα, τού Προέδρου, τού Κοσμήτορα. Ειδικά στο τελευταίο αξίωμα ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος έδωσε νόημα και περιεχόμενο με τις ιδέες του, την ικανότητά του και το κύρος του. Γιατί το κύρος των ανθρώπων καταξιώνει τους θεσμούς. Τέλος, το Πανεπιστήμίο κέρδισε από τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, γιατί βαθύτατα πανεπιστημιακός ο ίδιος, έχει φροντίσει πάντοτε να εκπροσωπεί επάξια το ευκλεές αυτό Ίδρυμα τής Ανώτατης Παιδείας, εντός και εκτός Ελλάδος, σε Συνέδρια, σε αποστολές, σε επιτροπές, σε ό,τι έχει αναλάβει ως Πανεπιστημιακός καθηγητής, με όποια ιδιότητα και από οποιαδήποτε θέση. Μπορεί ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος –με το ήθος που τον διακρίνει– να αναγνωρίζει δημόσια όσα οφείλει στο Πανεπιστήμιο, αλλά το Πανεπιστήμιο Αθηνών τού χρωστάει πολλά• τού χρωστάει περισσότερα.
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος με σωφροσύνη, με μόχθο και με τα χαρίσματα που είναι προικισμένος έχει αποκτήσει μια εσωτερική πληρότητα,  που τού επιτρέπει να διατηρεί μια ζηλευτή ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μη φθονεί αλλά να μοιράζεται τη χαρά των άλλων, να μη καταδιώκει τους ανθρώπους αλλά να τους συμπαραστέκεται, να μη διεκδικεί αλλά να προσφέρει, να μπορεί, τέλος, να ξεπερνά τις ανθρώπινες μικρότητες και αδυναμίες και να μένει αλώβητος απ’ αυτές. Αυτή η εσωτερική πληρότητα, η οποία δεν δωρίζεται, αλλά κατακτάται, είναι ένα μείζον επίτευγμα τού Ιωάννη Παρασκευόπουλου, ένα κατόρθωμα ζωής που θα ζηλεύαμε όλοι. Όπως κατόρθωμα ζωής και αρετή δυσεπίτευκτη είναι η «αίσθηση ορίων»  που έχει κατακτήσει ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, μια βαθύτερη συνείδηση τού μέτρου και αποφυγής κάθε μορφής πρόκλησης και ύβρεως (με την αρχαία έννοια). Είναι κι αυτό απόρροια τής εσωτερικής πληρότητας, η οποία τον χαρακτηρίζει.
Αυτό για το οποίο μακαρίζουμε ιδιαίτερα τον Ιωάννης Παρασκευόπουλο είναι η οικογένεια την οποία εδημιούργησε και η συνέχεια των μαθητών και διαδόχων του που αφήνει πίσω του στο Πανεπιστήμιο. Έχει την τύχη να ζει κοντά σε μια υπέροχη σύζυγο, τη Λίνα Παρασκευοπούλου, και να αναθρέψουν μαζί δύο εξαίρετες κόρες, δύο εκλεκτές σήμερα επιστήμονες, τη Χρύσα και την Ξένια Παρασκευοπούλου. Μια οικογένεια σωστή, δεμένη, υποδειγματική. Μακαρίζουμε επίσης τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο γιατί είχε την πρόνοια, τη δύναμη και το θάρρος να ετοιμάσει τη διαδοχή του στο Πανεπιστήμιο με επιστήμονες υψηλού ήθους –ανάλογου με το ήθος τού δασκάλου τους-, μεγάλης επιστημονικής  συγκρότησης, φωτισμένους και προικισμένους με τις αρετές τού δασκάλου τους, τού οποίου το έργο καλούνται να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιό μας. Και είμαι βέβαιος ότι και τον δάσκαλό τους θα τιμήσουν και τιμούν ήδη και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Φίλε κύριε Καθηγητά, φίλε Γιάννη Παρασκευόπουλε, σε όλη την ομιλία μου –όπως ίσως θα το πρόσεξες-, δεν χρησιμοποίησα, μιλώντας για την προσωπικότητα και τη δράση σου, κανέναν αόριστο ρήματος, καμιά παρελθοντική δομή από όλα τα ρήματα που αναφέρονται στις πράξεις και στις δραστηριότητές σου. Και αυτό –για ένα γλωσσολόγο που ζυγίζει τη χρήση τής γλώσσας-, δεν είναι τυχαίο. Δεν σού ταιριάζει ο αόριστος και γενικά οι παρελθοντικές δομές τού ρήματος. Εσένα σού πρέπει ο Ενεστώτας, ο χρόνος τού Παρόντος, και ο Μέλλοντας διαρκείας, ένα μέλλον χωρίς περιορισμούς. Γιατί τώρα έχει αρχίσει μια νέα περίοδος τής ζωής σου, κατά την οποία όλοι περιμένουμε πολλά από σένα. Μάς έχει καλλιεργήσει τέτοιες και τόσες προσδοκίες, που δεν θα μείνεις ούτε και θα σε αφήσουμε ποτέ ήσυχο. Σε χρειαζόμαστε. Σε χρειαζόμαστε περισσότερο τώρα για τη σύνεση, το μέτρο, την καλοσύνη και την τέχνη σου να νουθετείς και να καθοδηγείς μικρούς και μεγάλους.
Να υγιαίνεις, να ευτυχείς και να εξακολουθήσεις να δημιουργείς και να μας εμπνέεις, φίλε κύριε Καθηγητά, φίλε Γιάννη.

10 Νοεμβρίου 2000      Γ. Μπαμπινιώτης

Στην  φωτογραφία ΕΠΑΝΩ (ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ & ΣΙΑ ΟΕ, ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, 14.06.1994): Ο καθηγητής Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος ως Κοσμήτωρ τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Κοσμήτωρ επί δύο θητείες κατά τα έτη 1991-1997.

Στην  φωτογραφία ΔΕΞΙΑ ("ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. - ΦΩΤΟ ΠΡΕΣ", ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,  10.11.2000): Στο βήμα ο Ομότιμος Καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος, στην αίθουσα τελετών τού Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκδήλωση προς Τιμήν του. Μπροστά από τον Ομιλητή, στο μέσον, ο Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γλωσσολογίας κύριος Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Στα δεξιά του Πρυτάνεως ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητής κύριος Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, στα αριστερά του ο Πρόεδρος τού Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας κύριος Νικόλαος Χρόνης.

Στην  φωτογραφία ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ("ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. - ΦΩΤΟ ΠΡΕΣ", ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,  10.11.2000): Η κυρία Ευαγγελία Ψαρρά - Παρασκευοπούλου, καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και οι θυγατέρες τού Καθηγητή, Χρύσα Παρασκευοπούλου, ακτινοφυσικός και η ψυχολόγος, Ξένια Παρασκευοπούλου, στην εκδήλωση προς τιμήν τού συζύγου και πατρός. Ο Ιωάννης Νικολάου Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στην οικογένειά του συνηθίζει να λέει: είναι το σημαντικότερό μου επίτευγμα.

Στην  φωτογραφία ΑΡΙΣΤΕΡΑ ("ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. - ΦΩΤΟ ΠΡΕΣ", ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,  10.11.2000): Οι καθηγητές Ψυχολογίας κύριοι Δημήτριος Γεώργας και Ηλίας Μπεζεβέγκης, επί πολλά έτη συνεργάτες τού Καθηγητή και άμεσοι συνεχιστές τού έργου του στον Τομέα Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιδίδουν στον Ιωάννη Ν. Παρασκευόπουλο αναμνηστική πλακέτα τής τελετής.

Πρωτοβουλία προβολής: Νικόλαος Ι. Μάντης, Ψυχολόγος, Ιδρυτικό Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.Π.Ψ.Σ.: 0035.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 19 Απρίλιος 2022