Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Τα Τμήματα Ψυχολογίας
Το Τμήμα Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έτος ιδρύσεως 1993.
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25 Οκτώβριος 2008
 

Το Τμήμα Ψυχολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Τμήμα Ψυχολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

H 'Ιδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης     
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65, λειτούργησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Τμήμα Φιλοσοφίας μαζί με τα τότε Τμήματα Κλασσικών Σπουδών, Αρχαιολογίας και Μέσων και Νεότερων Ελληνικών Σπουδών. Το Τμήμα εκείνο ήταν το πρώτο Τμήμα Φιλοσοφίας που λειτούργησε ως Τμήμα χωριστό στη Φιλοσοφική Σχολή από την ίδρυσή της με το Νόμο 3341 του 1925. Δημιουργήθηκε μετά από προσπάθειες του αείμνηστου Βασίλη Τατάκη, καθηγητή της Συστηματικής Φιλοσοφίας. Στο Τμήμα εκείνο διδάχτηκε η Ψυχολογία ως επιστήμη ανεξάρτητη από τη Φιλοσοφία, παρά τις αντιρρήσεις των φιλοσόφων της εποχής, με εξαίρεση το Βασίλη Τατάκη. Τα τέσσερα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής λειτούργησαν ως και το ακαδημαϊκό έτος 1971-72.
Σημαντική εξέλιξη για την Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα στα ελληνικά Α.Ε.Ι., σημειώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1972-73. Η ψυχολογία από απλό διδασκόμενο μάθημα στο Τμήμα Φιλοσοφίας εδραιώθηκε στο νέο, για την εποχή, πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ως Τμήμα μαζί με την Παιδαγωγική. Έτσι, από το ακαδημαϊκό έτος 1972-73 ως και το ακαδημαϊκό έτος 1981-82 λειτούργησε Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής μαζί με τα Τμήματα Κλασσικών Σπουδών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Ιστορικών Σπουδών, Αρχαιολογίας και Τέχνης, Φιλοσοφικών Σπουδών, Γλωσσολογίας.
Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1982-83, με το Νόμο 1268/82, τα επτά Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής συμπτύχθηκαν σε ένα , το Φιλοσοφικό, με επτά «ειδικεύσεις»! Κάθε Τμήμα, δηλαδή, μετονομάστηκε σε «ειδίκευση». Έτσι, ακολουθώντας την τύχη των άλλων έξι Τμημάτων, το Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής μετατράπηκε σε «ειδίκευση» Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής.
Γρήγορα όμως, με το Π.Δ. 445/84, το αδόκιμο τούτο σχήμα, το οποίο λειτούργησε μόνο για δύο ακαδημαϊκά έτη (1982-83 και 1983-84), καταργήθηκε. Το θνησιγενές «Φιλοσοφικό Τμήμα» της προηγούμενης παραγράφου αντικαταστάθηκε από τα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, γνωστό και ως «Φ.Π.Ψ.». Από το τελευταίο αυτό Τμήμα ανεξαρτητοποιήθηκε το σημερινό Τμήμα Ψυχολογίας από το ακαδημαϊκό έτος 1993-94 με το Π.Δ. 152/93, στο οποίο δημιουργήθηκαν εξαρχής τρεις Τομείς, οι εξής:
α) ο Τομέας της Πειραματικής και Γνωστικής Ψυχολογίας
β) ο Τομέας της Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας και
γ) ο Τομέας της Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας.
Μπορεί βέβαια το σημερινό Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. να προήλθε, νομικά, από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, όμως η πραγματική του κοιτίδα ήταν το «παλαιό» Τμήμα Φιλοσοφίας, το οποίο λειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 1964-65 ως και το1971-72. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η δημιουργία του οφείλεται στον καθηγητή Βασίλη Τατάκη όπως και η ιδέα, πρωτοποριακή για την εποχή, να διδαχθεί η ψυχολογία ως επιστήμη ανεξάρτητη από τη φιλοσοφία. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «τακτική έδρα Γενικής Ψυχολογίας», γεγονός σημαντικό για το κύρος της ψυχολογίας ως μαθήματος στο Πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής, και πληρώθηκε με την εκλογή του Λάμπρου Χουσιάδα, το 1965. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν την αφετηρία για τις μετέπειτα εξελίξεις, όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω.
Στην πορεία της από το ακαδημαϊκό έτος 1964-65 ως την ίδρυση του σημερινού Τμήματος Ψυχολογίας το ακαδημαϊκό έτος 1993-94, η ψυχολογία αντιμετώπισε μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή ποικίλες δυσκολίες, τις οποίες οι θεράποντες της ξεπέρασαν με επιτυχία.
 
Επιμέλεια: Λάμπρος Β. Χουσιάδας,
Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.


Η Ιστορία του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.     
Με τον διορισμό του καθηγητή Λάμπρου Χουσιάδα στην πρώτη έδρα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αρχίζει ουσιαστικά και η ιστορία της ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ψυχολογία στην Ελλάδα κάτω από την φιλελεύθερη επιστημονική καθοδήγησή του.
Στο τότε Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής εργάζονται ως επιμελητές ή ως βοηθοί η Μ. Μάνιου – Βακάλη, που οργανώνει τη βιβλιοθήκη και το εργαστήριο ψυχολογίας.και διδάσκει πειραματική ψυχολογία , οι Μ.Χαρίτου- Φατούρου και Δ. Παπαδοπούλου που πρωτοστατούν στη διδασκαλία της κλινικής και της κοινωνικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μέσω, αργότερα και του Τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας και η τελευταία ιδρύει, ως καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο την πρώτη έδρα UΝΕSCΟ για την Ειρήνη στην Ελλάδα. 
H Μίκα Χαρίτου- Φατούρου ορίζεται καθηγήτρια, και αργότερα εκλέγεται Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Γίνεται διεθνώς γνωστή επιστημονικά με τις μελέτες της για τη δημιουργία κρατικών βασανιστών και με τη γενικότερη δράση της παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά σε συνέντευξη της το 1992, ως πρόεδρος του Τμήματος ΦΠΨ της Θεσσαλονίκης , ζητά την κατάτμηση του Τμήματος σε δύο:
α) Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής,
β) Ψυχολογίας.
Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνει ότι θα καταφύγει σε διακοπή λειτουργίας του Τμήματος (Ελευθεροτυπία, 21 Ιανουαρίου 1992).
Πράγματι επιτυγχάνει άμεσα την ίδρυση του Ψυχολογικού Τμήματος στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Ήδη από την εποχή του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται κατευθύνσεις των διδασκόντων στην πειραματική Ψυχολογία, των Α. Δημητρίου και Δ. Μακρουλή για την εξελικτική. Στις γνωστικές λειτουργίες , θα προσανατολιστεί και η Α. Κωσταρίδου- Ευκλείδη, καθώς και ο Δ. Νατσόπουλος για την ψυχογλωσσολογία. Ενδεικτικό των κατευθύνσεων αυτών είναι το έργο του Α.Δημητρίου Γνωστική Ανάπτυξη (1993),το οποίο χρησιμοποιείται ως διδακτικό εγχειρίδιο και περιλαμβάνει και τη δική του θεωρητική πρόταση, την οποία διαμόρφωσε, από το 1979 και αργότερα, με τη συνεργασία της Α. Κωσταρίδου- Ευκλείδη. Αργότερα το Τμήμα πλουτίζει με την ανάπτυξη της Σχολικής Ψυχολογίας από τις Αριάννα Στογιανίδου στην συμβουλευτική, την Κική Δεληγιάννη στην φεμινιστική μεθοδολογία με ευρύα εφαρμογή στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και την Εφη Συγκολίτου στην περιβαλλοντική ψυχολογία.
Το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ψυχολογία στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη με την Κλινική Ψυχολογία το Φθινόπωρο του 1977 στο πλαίσιο του Προγράμματος του Τμήματος Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής. Ακολουθώντας τον σχετικό μοναδικό νόμο για μεταπτυχιακά του ΑΠΘ περιελάμβανε ένα πρωτεύον μάθημα (Κλινική Ψυχολογία) και δύο δευτερεύοντα (συνήθως:Κοινωνική ανθρωπολογία-Λαογραφία με διδάσκουσες την Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και την Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, (Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Επιστημολογία).Η Κλινική Ψυχολογία. περιείχε θεωρητικά σεμινάρια και πρακτική άσκηση σε Ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι καθώς και εβδομαδιαίες αναλύσεις περιστατικών θεραπευομένων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Θεσσαλονίκης και στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Από το δεύτερο έτος των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναλάμβαναν ψυχοθεραπείες περιστατικών υπό εποπτεία . Η ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση ήταν συμπεριφορική-εκλεκτική και αργότερα, μέχρι σήμερα, γνωστική-συμπεριφορική. Ένα δεύτερο θεωρητικό σεμινάριο, από το 1978, διηύθυνε ο ψυχίατρος Θανάσης Τζαβάρας με ψυχαναλυτική κατεύθυνση, ενώ ορισμένα μαθήματά ήταν αφιερωμένα στο σχεδιασμό της έρευνας στη διπλωματική εργασία.
Εξαιρετικούς καλεσμένους για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα φιλοξενούσε το πρόγραμμα . Ενδεικτικά αναφέρονται ο Robin Winkler, καθηγητής στο Perth της Αυστραλίας για αρκετές εβδομάδες, και ο Κορνήλιος Καστοριάδης για μία εβδομάδα. Τέλος, ή επισκέπτρια καθηγήτρια της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠ με την ανάθεση του μαθήματος της στην Μαθηματική Ψυχολογία στο Τμήμα έδωσε από την δεκαετία του ΄90 νέο πνεύμα και ώθηση στην Ψυχολογία ως επιστήμη της συμπεριφοράς του ανθρώπου
Ερευνητικά προγράμματα, πολλά από αυτά διεθνή, που οδήγησαν σε δημοσιευμένα άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές και βιβλία ήταν το αποτέλεσμα της αγαστής συλλογικότητας και δραστηριότητας των μελών του Τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογία. Την Μαρία Δικαίου στην κοινωνική ψυχολογία, τον Κώστα Μπαϊρακτάρη με την αποασυλοποίηση και αργότερα με δεύτερο κλινικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις ψυχολογικές έξαρτήσεις με τον Φοίβο Ζαφειρίδη. Η ερευνητική θεματική κάλυπτε και καλύπτει μέχρι σήμερα ένα ευρύ φάσμα όπως: Αντιλήψεις των παιδιών για τα απομονωμένα νησιωτικά συμπλέγματα της Μεσογείου. Μετανάστευση και παλινόστιση. Μειονότητες/τσιγγάνοι (έρευνες με διεθνή απήχηση της Μαρίας Δικαίου). Παιδιά του δρόμου. Οικολογική παρατήρηση ως διαγνωστική μέθοδος για παιδιά και εφήβους. Υπερκινιτικότητα και άσκηση στην προσοχή. Γνωστική -συμπεριφορική αξιολόγηση και θεραπεία. Ασκήσεις αυτοβεβαιωτικής συμπεριφοράς σε χρόνιους σχιζοφρενείς. Συμβουλευτική γυναικών, στρατιωτική εκπαίδευση και ψυχική υγεία, κοινωνία και ψυχική υγεία και ομάδες αυτοβοήθειας.
Άλλωστε η συνεργασία των Τομέων του Τμήματος Ψυχολογίας μεταξύ τους στην επιστημονική όπως και στην προσωπική ζωή ήταν πάντα δημιουργική. Όσο για τα νεώτερα μέλη του Τμήματος θα μιλήσουν άλλοι γι αυτούς, καθώς και για το μελλοντικό τους έργο. Όμως τίποτα δεν θα ήταν δυνατό να γίνει χωρίς την άοκνη, αδιάκοπη, εμπνευσμένη, δημιουργική παρουσία των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας. Η δουλειά τους και η συνεργασία μαζί τους στην έρευνα και στην εκπαίδευση, αλλά και στους κοινούς αγώνες, ήταν ένα συνεχές στήριγμα και ελπίδα για όλους μας.

Επιμέλεια: Μίκα Χαρίτου-Φατούρου
Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας  Α.Π.Θ.

********************************************************************************************

Το Προσωπικό Του Τμήματος     

Ομότιμοι Καθηγητές
• Xουσιάδας Λάμπρος
• Xαρίτου-Φατούρου Mίκα
• Παπαδοπούλου Δήμητρα

Δ.Ε.Π.

Καθηγητές
• Δεληγιάννη-Kουϊμτζή Bασιλική, της Kοινωνιολογικής Θεμελίωσης της Aγωγής
• Δικαίου Mαρία, της Kοινωνικής Ψυχολογίας
• Kιοσέογλου Γρηγόριος, της Στατιστικής Eφαρμοσμένης στις Eπιστήμες της Συμπεριφοράς
• Kωσταρίδου-Eυκλείδη Aναστασία, της Πειραματικής και Γνωστικής Ψυχολογίας
• Mαρκουλής Διομήδης, της Aνάπτυξης των Kοινωνικών και Γνωστικών Λειτουργιών
• Συγκολλίτου Eυθυμία, της Σχολικής Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας

Αναπληρωτές Καθηγητές
• Bορριά Παναγιώτα, της Eξελικτικής Ψυχολογίας
• Zαφειρίδης Φοίβος, της Ψυχολογίας των Eξαρτήσεων
• Kαργόπουλος Φίλιππος, της Φιλοσοφίας της Nόησης και Λογικής
• Kοσμίδου Mαρία-Eλένη, της Nευροψυχολογικής Aξιολόγησης
• Mπαϊρακτάρης Kωνσταντίνος, της Kλινικής Ψυχολογίας, με έμφαση σε ψυχοκοινωνικά συστήματα περίθαλψης
• Παπαληγούρα Zαΐρα, της Eξελικτικής Ψυχολογίας
• Στογιαννίδου Aριάδνη, των Διαγνωστικών Mεθόδων και Συμβουλευτικής

Επίκουροι Καθηγητές
• Aυδή Eυρυνόμη, της Kλινικής Ψυχολογίας με ανθρωπιστική κατεύθυνση
• Γωνίδα-Mπαμνίου Eλευθερία, της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης 
• Μεταλλίδου Παναγιώτα, της Γνωστικής Ψυχολογίας
• Ξενικού Aθηνά, της Kοινωνικής-Oργανωτικής Ψυχολογίας
• Pούσση Παγώνα, της Kλινικής Ψυχολογίας με γνωστικοσυμπεριφορική κατεύθυνση
• Τατά Δέσποινα, της Ψυχοφυσιολογίας

Λέκτορες
• Αθανασιάδου Χριστίνα, της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας: Σχολική Συμβουλευτική και Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας
• Γεωργάκα Eυγενία, της Kλινικής Ψυχολογίας με έμφαση στα ψυχοκοινωνικά συστήματα περίθαλψης
• Mασούρα Eλβίρα, της Γνωστικής - Πειραματικής Ψυχολογίας
• Tσαπκίνη Kυράνα, της Nευροψυχολογίας

Επιστημονικοί Συνεργάτες
• Mπόνη Eιρήνη, της Kλινικής Ψυχολογίας

Ειδικό Επαιδευτικό Προσωπικό 
• Αγγουρίδου-Στρίντζη Ευαγγελία (Ιταλικής Γλώσσας)
• Καρχαδάκη-Μηλαπίδου Αικατερίνη (Αγγλικής Γλώσσας)
• Αλεξιάδου Ελπινίκη (Γερμανικής Γλώσσας)
• Φράγκου-Δούγια Φλώρα (Γαλλικής Γλώσσας)

Γραμματεία Τμήματος
• Ιορδανίδου-Σαβιολάκη Βασιλική, Γραμματέας
• Αρβανίτης Χρήστος
• Δόκα Ελένη
• Παντελάκη Γεωργία
• Τσιμπλούλη Ευαγγελία
 
Διοικητικό Προσωπικό Τομέων
• Aυγερινού Eλένη, Γραμματέας
• Kαραμούζη Kυριακή, Γραμματέας
• Τσαπουντζόγλου Μαλαματή, Γραμματέας
• Nιξαρλίδου Eλένη, Bιβλιοθηκονόμος
• Λαδά Iφιγένεια, Kλητήρας

[Εράνισμα από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο τού Τμήματος Ψυχολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 24 Φεβρουάριος 2020