Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Τα Τμήματα Ψυχολογίας
Το Τμήμα Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτος ιδρύσεως 2013.
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03 Νοέμβριος 2008
 

Το Τμήμα Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Τμήμα Ψυχολογίας ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013 και λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2014. Είναι συνέχεια του Προγράμματος Ψυχολογίας, το οποίο λειτούργησε με επιτυχία για 20 χρόνια (1993-2013).

Το Τμήμα Ψυχολογίας προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου Ψυχολογίας,  ισότιμου και αντίστοιχου με τα πτυχία των άλλων τριών Τμημάτων Ψυχολογίας της χώρας μας. Ο απόφοιτος του Τμήματός μας, μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στα δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Σχολικής Ψυχολογίας και Κλινικής Ψυχολογίας. Το Τμήμα μας συμμετέχει, επίσης, στην υλοποίηση άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων με το Τμήμα Φ.Π.Ψ., το Τμήμα ΜΙΘΕ και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλα τα μέλη του Τμήματος Ψυχολογίας, μέλη ΔΕΠ, Γραμματεία, μέλη ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος σπουδών αντάξιου του Πανεπιστημίου μας και ισάξιου με αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού. Η σύγχρονη δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών του Τμήματός μας,  οι υποδομές και οι ακαδημαϊκές μονάδες του (σπουδαστήριο, εργαστήρια, κέντρα) εγγυώνται στον απόφοιτό μας ένα προφίλ ολοκληρωμένου επιστήμονα ψυχολόγου, ικανού να πετύχει τόσο επαγγελματικά όσο και ερευνητικά, ακόμη και σε πολύ απαιτητικές συνθήκες αγοράς εργασίας.

Το Τμήμα Ψυχολογίας, συνεπές προς τους ιδρυτικούς στόχους του, θα συνεχίσει το «άνοιγμα» του στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο μέσω της άριστης κατάρτισης ψυχολόγων  αλλά και με ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες για το ευρύτερο κοινό, όπως ημερίδες, συνέδρια, προγράμματα περαιτέρω κατάρτισης επαγγελμα- τικών ομάδων του πληθυσμού (π.χ. εκπαιδευτικοί), έτσι ώστε να συμβάλει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων, ένα αίτημα ιδιαίτερα επιτακτικό σε καιρούς γενικευμένης κρίσης, όπως η σημερινή.

Καθηγητής Ηλίας Γ. Μπεζεβέγκης

Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας

-------------------------------------------------------

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστιακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας οδηγεί στη χορήγηση από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πτυχίου Ψυχολογίας, το οποίο θεωρείται ως προς κάθε συνέπεια αντίστοιχο και ισότιμο με το πτυχίο των Τμημάτων Ψυχολογίας των Α.Ε.Ι.
Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών του προγράμματος Ψυχολογίας ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα.

Τα μαθήματα του Προγράμματος, διακρίνονται σε υποχρεωτικά και κατ' επιλογή. Ως υποχρεωτικά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα στα οποία η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε αυτά είναι υποχρεωτική για το σύνολο των φοιτητών της κατεύθυνσης. Ως μαθήματα κατ' επιλογή χαρακτηρίζονται τα μαθήματα εκείνα από τα οποία ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει ορισμένα, ώστε να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό των σαράντα μαθημάτων. Ας σημειωθεί ότι η παρακολούθηση των παραδόσεων, η συμμετοχή στα σεμινάρια και η επικοινωνία με τους διδάσκοντες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατάρτιση των φοιτητών.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού προγράμματος σπουδών, για κάθε εξάμηνο το Τμήμα έχει καταρτίσει το Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο παρατίθεται στις σελίδες του παρόντος Οδηγού. Στο πρόγραμμα αυτό η κατανομή των μαθημάτων σε εξάμηνα είναι ενδεικτική και όχι υποχρεωτική, και ανταποκρίνεται σε συνθήκες κανονικής φοίτησης προσαρμοσμένης στον ελάχιστο δυνατό αριθμό των οκτώ (8) εξαμήνων.
Για τον υπολογισμό του βαθμού στο πτυχίο των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.
Το ακαδημαϊκό έτος χωρίζεται στις διδακτικές περιόδους του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου.

Ο φοιτητής του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑΣ, για να θεωρηθεί η φοίτησή του περαιωμένη και να λάβει ΠΤΥΧΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, πρέπει:
α) Να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε ΜΑΘΗΜΑΤΑ (διαλέξεις και σεμινάρια) ψυχολογίας (κατά 70%) και μαθήματα άλλων επιστημονικών κλάδων (κατά 30%), τα οποία συνολικά ισοδυναμούν με τουλάχιστον 160 διδακτικές μονάδες (δ.μ.).
β) Να ολοκληρώσει, επιτυχώς, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, η οποία ισοδυναμεί με 10 δ.μ., σε ιδρύματα και φορείς εφαρμοσμένης ψυχολογίας.
γ) Να εκπονήσει ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με αντικείμενο ψυχολογικό ερευνητικό θέμα, η οποία ισοδυναμεί με 10 δ.μ.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιούλιος 2020