Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14 Οκτώβριος 2008
 

Άρχισαν ο 2ος και 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας από τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησαν οι Εισαγωγικοί Εκπαιδευτικοί Κύκλοι Προαγωγής της Υγείας του Οργανισμού Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι δύο νέοι Εισαγωγικοί Εκπαιδευτικοί Κύκλοι Προαγωγής της Υγείας, παράλληλα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, με θέμα «Η οικογένεια στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας», με εισηγητής τον κ. Νίκο Σταθόπουλο, Παιδοψυχίατρο, Ομαδικό Αναλυτή, Οικογενειακό Θεραπευτή, μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in Group Analysis), και επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα, Κυριακή, στο Μεσολόγγι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Η περίληψη της εισήγησής του ακολουθεί:
Η ανθρώπινη κοινωνία είναι βασισμένη στην ύπαρξη της οικογένειας πολλές γενιές τώρα. Η μορφή αυτής της οικογένειας βέβαια έχει υποστεί αλλαγές στη διαδρομή του χρόνου, αλλαγές που είναι άρρηκτα δεμένες με ευρύτερους μετασχηματισμούς του συνολικού πλαισίου των τοπικών, εργασιακών, οικονομικών, τεχνολογικών – επιστημονικών και πολιτισμικών συνθηκών: από τη φυλή και τη γενιά στην ευρύτερη οικογένεια, την πυρηνική και πρόσφατα πλέον τη μονογονεϊκή.
Ασφαλώς, όλα αυτά αναφέρονται στις ανθρώπινες κοινωνίες του κατά παράδοση χαρακτηριζόμενου «γνωστού» «πολιτισμένου» κόσμου και είναι αντικείμενο πρωτίστως των κοινωνικών επιστημών, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, κλπ. Συχνά, οι «πρωτόγονες» κοινωνίες φυλών της Αφρικής, της Ασίας ή της Αμερικής φαίνεται να ήταν δομημένες πάνω σε άλλους θεμέλιους λίθους και στοιχειώδεις μονάδες, άλλα «κύτταρα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η άρτια ανατροφή κάθε παιδιού προϋποθέτει τη συνύπαρξη τόσο μίας μητρικής όσο και μίας πατρικής φιγούρας, καθώς επίσης και ένα κύκλο ισότιμων συνομηλίκων. Ένα τέτοιο περιβάλλον εξασφαλίζει στο παιδί  ασφάλεια και κατάλληλη παίδευση, ούτως ώστε να καταστεί κάποια στιγμή ικανό να αυτοσυντηρείται, να βρίσκεται σε ισορροπία με την υπόλοιπη κοινωνία και να αντλεί προσωπική ικανοποίηση από τη ζωή του.
Άσχετα με το αν υποστηρίζει κανείς πως η κρίση που περνά τις τελευταίες δεκαετίες ο θεσμός της οικογένειας είναι περισσότερο ριζική ή όχι, όλοι συμφωνούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές. Λαμβάνοντας υπόψη μας τη σπουδαιότητα του θέματος και των επιπτώσεών του στις αυριανές ανθρώπινες κοινωνίες, κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπισή του με τη μέγιστη σοβαρότητα, περίσκεψη και διάλογο όλων μας.
Παράλληλα, το Σάββατο επίσης, άρχισε ο 2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος, στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Εισηγήτρια στην πρώτη συνάντηση ήταν η κα Μανίνα Τερζίδου με θέμα «Το ζήτημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα: Μύθοι και Αλήθειες».  Η κα Τερζίδου είναι Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία / Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΚΤΕΠΝ / ΕΠΙΨΥ). Το ΕΚΤΕΠΝ είναι το εθνικό παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των παρατηρητηρίων, των φορέων δηλαδή που συγκεντρώνουν για κάθε χώρα, επεξεργάζονται και δημοσιεύουν τα πραγματικά στοιχεία για το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Η περίληψη της εισήγησης της κας Τερζίδου είναι η εξής:
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.) λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (E.M.C.D.D.A. – Ευρωπαϊκό Κέντρο) από το 1994. Αποτελεί ένα από τα 29 Εθνικά Κέντρα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (REITOX) του Ευρωπαϊκού Κέντρου. 
Το ΕΚΤΕΠΝ ανήκει στο ΕΠΙΨΥ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΚΑΝΑ.
Στόχος του είναι η παροχή αξιόπιστων και συγκρίσιμων εθνικών στοιχείων και πληροφοριών για όλες τις παραμέτρους του προβλήματος των ναρκωτικών και η παροχή τους στην Ευρώπη και τους Έλληνες χαράσσοντες πολιτική και επαγγελματίες του χώρου των ναρκωτικών. Η πληροφόρηση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την Κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, αλλά και της συνεργασίας του ΕΚΤΕΠΝ με τα υπόλοιπα Εθνικά Κέντρα και το Ευρωπαϊκό, η παρουσίαση αυτή στοχεύει στην κατάρριψη ορισμένων ευρέως διαδεδομένων μύθων και μέσα από αυτήν, στην απεικόνισης κατάστασης του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα.
Ο πρώτος μύθος αφορά το μέγεθος της επικράτησης της χρήσης στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χρήση είναι σε υψηλά επίπεδα και αυξάνεται ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία. Η αλήθεια, όμως είναι ότι η δοκιμή και η χρήση ναρκωτικών, και ειδικά της κάνναβης που είναι και το πιο «δημοφιλές» μειώνεται σταθερά τα τελευταία 5 χρόνια. Αντίθετα, φαίνεται ότι στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυξάνεται ο πληθυσμός των «ώριμων» ενηλίκων που χρησιμοποιούν ή είναι εξαρτημένοι από ουσίες.
Άλλος μύθος είναι ότι συχνά συγχέεται η έννοια της χρήσης με αυτήν της εξάρτησης. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό των εξαρτημένων είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με αυτό των χρηστών. Η χρήση, περιστασιακή ή ακόμα και απλή δοκιμή, αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Με το διαχωρισμό αυτό δεν επιθυμεί κανείς να ελαχιστοποιήσει την επικινδυνότητα της χρήσης, αφού είναι γνωστό ότι η χρήση συνθετικών ναρκωτικών τύπου «Έκσταση» στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά, κυρίως στους χώρους νυχτερινής διασκέδασης.
Άλλη συχνή παρανόηση που συναντάται είναι ότι η εξάρτηση «δεν θεραπεύεται», δηλαδή ότι ο εξαρτημένος δεν έχει και πολλές ελπίδες. Είναι αλήθεια ότι η απεξάρτηση είναι δύσκολη υπόθεση και σχεδόν όλοι οι εξαρτημένοι χρήστες έχουν κάνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι κάθε χρόνο το 40% των θεραπευομένων ολοκληρώνουν με επιτυχία την απεξάρτηση τους από τα κέντρα θεραπείας.
Η άποψη ότι η ηρωίνη είναι το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό είναι ένας ακόμα διαδεδομένος μύθος. Το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το αλκοόλ. Η εξάρτηση από τα οινοπνευματώδη, ο αλκοολισμός και τα σχετικά προβλήματα αφορούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από αυτόν των εξαρτημένων από ναρκωτικά σε όλες τις χώρες, αλλά και οι θάνατοι από τις παθήσεις που οφείλονται στην μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
Τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών του ΕΚΤΕΠΝ καταρρίπτουν έναν ακόμα μύθο: αυτόν που θέλει μεγάλη την κοινωνική αντίδραση απέναντι στους εξαρτημένους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δείχνει ανοχή και αποδοχή στον χρήστη και στη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων στη περιοχή τους. Η πλαστή εικόνα που δημιουργείται οφείλεται στο ότι η μειονότητα που αντιδρά είναι «θορυβώδης».
Το συμπέρασμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αλήθεια και όχι μύθος. Κι όμως, παρά την παραδοχή του σημαντικού ρόλου της Πρόληψης και από την Πολιτεία, τα προληπτικά προγράμματα στην Ελλάδα μειώνονται αντί να αυξάνονται και τα Κέντρα Πρόληψης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης.
Η κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί ούτε πανικό ούτε εφησυχασμό. Το Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπει δράσεις για αρκετές από τις ελλείψεις και τα προβλήματα που χρονίζουν στη χώρα μας, όπως είναι η μέριμνα για τους ειδικούς πληθυσμούς χρηστών (μετανάστες, μειονότητες και άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες) και η αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της δημόσιας διαβούλευσης.
Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή τονίζεται και από το καινούργιο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, αλλά και επειδή το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και την κοινωνία των πολιτών, η οποία και πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων.
Οι δηλώσεις συμμετοχής και για τους δύο Εισαγωγικούς Εκπαιδευτικούς Κύκλους Προαγωγής της Υγείας συνεχίζονται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στον  Οργανισμό, στο τηλέφωνο 26310 24959.


Αρχίζουν ο 2ος και 3ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος Προαγωγής της Υγείας από τον Οργανισμό Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 17.30, στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, με θέμα «Η οικογένεια στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας».

Εισηγητής θα είναι ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Παιδοψυχίατρος. Η συνάντηση, με το ίδιο θέμα, θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη μέρα, Κυριακή, στο Μεσολόγγι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στις 11.30 το πρωί.

Παράλληλα, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου επίσης, στις 19.30, αρχίζει ο 2ος Εισαγωγικός Εκπαιδευτικός Κύκλος, του οποίου οι συναντήσεις θα γίνονται στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Εισηγήτρια στην πρώτη συνάντηση θα είναι η κα Μανίνα Τερζίδου με θέμα «Το ζήτημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα: Μύθοι και Αλήθειες».  Η κα Τερζίδου είναι Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία / Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΚΤΕΠΝ / ΕΠΙΨΥ). Το ΕΚΤΕΠΝ είναι το εθνικό παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου των παρατηρητηρίων, των φορέων δηλαδή που συγκεντρώνουν για κάθε χώρα, επεξεργάζονται και δημοσιεύουν τα πραγματικά στοιχεία για το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και για τους δύο Εισαγωγικούς Εκπαιδευτικούς Κύκλους Προαγωγής της Υγείας συνεχίζονται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απευθύνονται στον  Οργανισμό, στο τηλέφωνο 26310-24959.

Πρωτοβουλία προβολής: Βασίλειος Σταμάτης, Ψυχολόγος, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.Π.Ψ.Σ.: 1057.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020