Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19 Σεπτέμβριος 2009
 

Στον ΒΟΛΟ. Ημερίδα με θέμα: «DiALOGUE iS THE CHANGE: ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ». Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009. Αμφιθέατρο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ», οδός Ιάσωνος και Φιλελλήνων, Βόλος, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ: 2000 – 2008» στον ¶ξονα Προτεραιότητας 2: «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» και στο Μέτρο 2.4.: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ» του Γ΄ Κ.Π.Σ., υλοποιεί την Ενέργεια Κατάρτισης με τίτλο: «DIALOGUE IS THE CHANGE: Εκπαίδευση-Κατάρτιση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στο Θεραπευτικό Μοντέλο τού Ανοικτού Διαλόγου (Θ.Α.Δ.) – Open Dialogue Treatment (O.D.T.)». Το πρόγραμμα με κωδικό Ο.Π.Σ.: 132302 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο [Ε.Κ.Τ.] (80%) και από Εθνικούς Πόρους (20%).

Το Πρόγραμμα αφορά στην Εκπαίδευση τριάντα στελεχών τού Ψυχιατρικού Τομέα τού Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, διαφόρων ειδικοτήτων και ξεκίνησε την Παρασκευή 05 Ιουνίου 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 180 ώρες αποτελούμενη από 84 ώρες θεωρίας και 96 ώρες πρακτικής. Το Κ.Ε.Κ. του Π.Γ.Ν.Λ. εξασφάλισε και τη συμμετοχή ειδικών από τη Φιλανδία την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

Λίγα λόγια για την θεωρία

Το θεραπευτικό μοντέλο της Θεραπείας Ανοικτού Διαλόγου αναπτύχθηκε μεταξύ των ετών 1981 και 1998 από τον καθηγητή Jaakko Seikkula και τους συνεργάτες του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Keropudas (Keroputaan Sairaala), που εδρεύει στην πόλη Τόρνιο (Tornio) της Δυτικής Λαπωνίας στη Βόρεια Φιλανδία.

Η κεντρική ιδέα τού μοντέλου είναι η κινητοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται στο χειρισμό ενός ψυχιατρικού περιστατικού [ασθενής, οικογένεια, μέλη τού κοινωνικού δικτύου, ειδικοί από Δομές Ψυχικής Υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Νοσηλευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, κ.λπ.), Αστυνομία, Υπηρεσίες τού Δήμου] σε ανοικτές συναντήσεις από την αρχή της κρίσης έως ότου χρειαστεί. Στις συναντήσεις αυτές, που ονομάζονται «συναντήσεις θεραπείας» γίνεται η αντιμετώπιση και η επεξεργασία όλων των θεμάτων, που αφορούν την ανάλυση του προβλήματος, τον σχεδιασμό της θεραπείας και την δημιουργία νέων ψυχοθεραπευτικών νοημάτων. Στην κλασσική εκδοχή της μεθόδου, οι Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας δεν οργανώνουν παραπέρα χωριστές συναντήσεις μεταξύ τους σχετικά με τη θεραπεία, πράγμα που εξοικονομεί χρόνο και προσωπικό (περισσότερες πληροφορίες).

Σε συνέχεια συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ψυχιατρική Πολυκλινική στο Κέμι της Λαπωνίας με τους Φιλανδούς Ειδικούς και μετά την 1η εκπαιδευτική εβδομάδα με τους Φιλανδούς Εκπαιδευτές (07-12.09.2009), ανακοινώνεται η διεξαγωγή Ημερίδας με θέμα το Θεραπευτικό Μοντέλο τού Ανοικτού Διαλόγου. Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν οι Έλληνες και οι Φιλανδοί Εκπαιδευτές τού Προγράμματος του Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009 στην πόλη τού Βόλου, στο αμφιθέατρο «Ι. ΚΟΡΔΑΤΟΣ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (οδός Ιάσωνος και Φιλελλήνων). Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο και περισσότερες πληροφορίες θα κοινοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου 2009. Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη «ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» και να την αποστείλουν,
Με φαξ στο αριθμό: 2413501069 ή
Στην ταχυδρομική διεύθυνση:
Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας
Περιοχή Μεζούρλο
41110 Λάρισα
Με την ένδειξη: «ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΗΜΕΡΙΔΑ Κ.Ε.Κ. 2009»

Σημείωση:
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.), πιστοποιήθηκε με την Υ.5α/Γ.Π.οικ. 113516/20-11-2002 Απόφαση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υλοποίηση Ενεργειών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο του ¶ξονα Προτεραιότητας 2: «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» και στο Μέτρο 2.4.: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας διαθέτει και πιστοποιημένους χώρους στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας τού Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, όπου υλοποιούνται προγράμματα.

Για συμπληρωματικές πληροφορίες: Γραφείο Κ.Ε.Κ. Π.Γ.Ν.Λ., κος Νάκος Χρήστος, Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Π.Γ.Ν.Λ. & Συντονιστής Δράσεων Κ.Ε.Κ. Π.Γ.Ν.Λ., psyhargospgnl@gmail.com.

************************************************************************************************

Σημείωση της Διαχείρισης του www.psy.gr: Όσοι φορείς επιθυμούν να παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους στον επίσημο διαδικτυακό τόπο τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου -σχετικές με την θεματολογία του-, μπορούν να αποστέλουν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση webmaster@psy.gr,  κείμενο σε αρχείο <word.doc> και εικόνες σε αρχεία <.jpg>.


   

 
Συνημμένα αρχεία
 
ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020