Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11 Φεβρουάριος 2010
 

Στην ΑΘΗΝΑ. Διάλεξη και ανοικτή συζήτηση με επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και το Κοινό: Απομυθοποιώντας την αντιεξουσιαστική συμπεριφορά των εφήβων. ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Prof. Alain Braconnier, Director of the Centre Philippe Paumelle, Paris, France. Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010. Ξενοδοχείο GOLDEN AGE, Οδός Μιχαλακοπούλου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Πρόεδρος: Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρ. Σολδάτος

Αιγινήτου 7, 115 28, ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο: 210-7250544

Fax: 210-7226431

URL: http://www.evexianet.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Prof. Alain Braconnier

Director of the Centre Philippe Paumelle, Paris, France

«Το θέμα της αποδοχής της εξουσίας στην εφηβεία»

Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Ελένη Λαζαράτου, Επικ. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, 19.00-21.00

ΑΙΘΟΥΣΑ “ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΙΙ”, GOLDEN AGE HOTEL. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 57, ΑΘΗΝΑ

Η διάλεξη του Prof. Alain Braconnier θα είναι στα Γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η εφηβεία ορίζεται ως η εξελικτική διεργασία στη ζωή του ανθρώπου που αρχίζει «βιολογικά» με τις μεταβολές της φυσιολογίας της ήβης και τελειώνει «ψυχολογικά» με την απόκτηση της ταυτότητας του εαυτού και του φύλου, καθώς και του αισθήματος της ανεξαρτησίας και σηματοδοτεί την ενηλικίωση. Η ενηλικίωση κοινωνικά γίνεται αποδεκτή με άλλοτε άλλο τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο, σύμφωνα με τις πολιτισμικές αξίες της κάθε κοινωνίας. Η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ψυχολογικές και αναπτυξιακές αλλαγές, στις οποίες ο έφηβος απαιτείται να προσαρμοστεί μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει διαφορετικές προσδοκίες απ' αυτόν, από εκείνες της παιδικής του ηλικίας. Πολυάριθμοι παράγοντες συμμετέχουν σε μια πορεία δυναμική που θα οδηγήσει τον έφηβο να βρει την νέα του θέση τόσο σε οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι έφηβοι ωθούμενοι από τις βιολογικές αλλαγές που τους συμβαίνουν αναγκάζονται να αναδιαρθρώσουν τις σχέσεις τους και να διαφοροποιηθούν από τους γονείς τους.

Οι οικογένειες όπως και όλα τα κλειστά συστήματα αντιστέκονται στις αλλαγές. Η εφηβεία οδηγεί κατ’ ανάγκη σε αλλαγές των ισορροπιών μέσα στο υπάρχον σύστημα. Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να μετακινηθούν από μια στενή, σχεδόν συμβιωτική σχέση σε μια σχέση ανεξαρτησίας και αυτονομίας βιώνοντας τον αποχωρισμό. Στη διάρκεια αυτής της πορείας ο έφηβος και οι γονείς του αλληλεπιδρούν και ο ένας καθορίζει τη στάση του άλλου. Η μετάβαση στο καινούριο μοντέλο σχέσεων θα περιέχει αναπόφευκτα συγκρούσεις το μέγεθος και η ένταση των οποίων καθορίζονται από την μια πλευρά από την προσωπικότητα του εφήβου και τον τρόπο που διεκδικεί την αυτονομία του και από την άλλη από την ψυχική ευελιξία των γονέων. Η θέση του εφήβου όμως καθορίζεται από μια βαθιά αμφιθυμία. Διεκδικεί με πάθος την αυτονομία του την ίδια στιγμή που είναι άμεσα εξαρτημένος από την οικογένειά του. Έχει ανάγκη να διαφοροποιηθεί από τους γονείς του ωστόσο οι ταυτίσεις του για να αποκτήσουν κάποια αξία στην ενήλικη ζωή θα πρέπει να εγγραφούν στο πλαίσιο της οικογενειακής παράδοσης. Βρίσκεται έτσι στην παράδοξη θέση να πρέπει να αποχωριστεί εκείνους με τους οποίους έχει ανάγκη να ταυτιστεί. Την ίδια στιγμή που δηλώνει την ανεξαρτησία του αναζητά τη μόνιμη προστασία. Από την πλευρά τους οι ενήλικες πρέπει να καταλάβουν και να βοηθήσουν τους εφήβους να διανύσουν αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Το θέμα των ορίων είναι κρίσιμο και για τις δύο πλευρές. Ο έφηβος νοιώθει ανάγκη να υπερβεί τους κανόνες και τους νόμους. Οι ενήλικοι οφείλουν να τους επιβάλλουν προσέχοντας ταυτόχρονα να μην καταχραστούν το κύρος τους αλλά και να μην γίνουν συνένοχοι των εφήβων.

~*~

Ο Alain Braconnier είναι Ψυχίατρος, ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης και Διευθυντής του κέντρου Philippe Paumelle στο Παρίσι. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του 13ου διαμερίσματος του Παρισιού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris V. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ISAP (Διεθνής Εταιρεία Εφηβικής Ψυχιατρικής).

Στη μακρόχρονη επαγγελματική του πορεία, το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του ήταν και είναι οι έφηβοι και οι οικογένειες τους. Η προσέγγιση του είναι ψυχοδυναμική δίνοντας έμφαση στις διαφορετικές ψυχοπαθολογικές διαδρομές που ενέχονται στη γένεση των ψυχικών διαταραχών της εφηβείας.

Έχει γράψει πολλά βιβλία αφιερωμένα στα ψυχολογικά προβλήματα της εφηβείας και την αντιμετώπιση τους. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Τα χίλια πρόσωπα της εφηβείας» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πρωτοβουλία προβολής: Γκόλφω Λιαμάκη, Ψυχολόγος, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου (Α.Μ.Π.Ψ.Σ.: 0546).

*****************************************************************************
Σημείωση της Διαχείρισης του
www.psy.gr: Όσοι φορείς επιθυμούν να παρουσιάζουν τις δραστηριότητές τους στον επίσημο διαδικτυακό τόπο τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου -σχετικές με την θεματολογία του-, μπορούν να αποστέλλουν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση webmaster@psy.gr,  κείμενο σε αρχείο <word.doc> και εικόνες σε αρχεία <.jpg>.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 34
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020