Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25 Φεβρουάριος 2011
 

Στo Megaron Plus διάλεξη της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας Φωτεινής Τσαλίκογλου: “Η δύναμη της απώλειας και οι μεταμορφώσεις της οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις”. Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011. Ώρα έναρξης 7 μμ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Η δύναμη της απώλειας

και οι μεταμορφώσεις της οδύνης:

η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις”

Διάλεξη της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας

Φωτεινής Τσαλίκογλου

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ώρα έναρξης 7 μμ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.

Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Τρέφοντας πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που απασχολούν την ψυχολογία του ανθρώπου, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη μιας καταξιωμένης Ελληνίδας συγγραφέως και καθηγήτριας.

Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Τσαλίκογλου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συγγραφέας και Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η Δύναμη της Απώλειας και οι Μεταμορφώσεις της Οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις». Η ομιλία θα πλαισιωθεί από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό.

Χορηγoί επικοινωνίας της πολύ-θεματικής Σειράς Megaron Plus:

«“Ο Θεός δεν θα έγραφε ποτέ ένα μυθιστόρημα”. H έλλειψη παροτρύνει τη δημιουργία. Κινεί τα νήματα της ζωής. Τροφοδοτεί τη φαντασία, την επινόηση, το έργο. Είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης ποιητών, επιστημόνων, μικρών παιδιών και ενίοτε ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε οι απώλειες συνοδεύουν κάθε αποφασιστική στιγμή της ζωής μας. Διαψεύσεις, ασυνέχειες, μυθοποιήσεις και απομυθοποιήσεις ορίζουν τον ψυχικό μας κόσμο, τη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Τρέλα, κατάθλιψη και δημιουργία έχουν ένα κοινό πεδίο συνάντησης».

Σε αυτή την παραδοχή, που έχει καθορίσει τη ζωή και το συγγραφικό της έργο, θα εστιαστεί η ομιλία της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

“ “΄Εχουμε ένα καταφύγιο ενάντια στο θάνατο, να κάνουμε τέχνη πριν από αυτόν”. Η κρίση, όπως μια ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή στη θεραπεία. Η απώλεια από μόνη της είναι και μια εμπειρία που μας φέρνει αντιμέτωπους με αναπάντεχες προκλήσεις και επιλογές υποστηρίζει η Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Είμαστε όμηροι της απώλειας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μετουσιώνουν την αγωνία σε έργο; Σε ποιο βαθμό η αποφυγή του πένθους, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υπονομεύει τη δυνατότητα του καθενός μας να μεταμορφώνει την οδύνη σε δημιουργία; Πώς μπορούμε να κάνουμε την αδυναμία δύναμη την κρίση και την απώλεια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας;

Γεμάτη ευαισθησία, όραμα και αισιοδοξία, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, χρησιμοποιώντας και δικά της προσωπικά βιώματα, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα στις 9 Μαρτίου στη σκηνή του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και δίνει τη δική της οπτική για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να την ακούσει, να συνομιλήσει μαζί της και να θέσει τα δικά του ερωτήματα! Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οπτικο-ακουστικό υλικό θα πλαισιώσει την ομιλία.

H Φωτεινή Τσαλίκογλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα μαθήματα «Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη» και «Εγκληματολογική Ψυχολογία».

Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» και είναι συγγραφέας των έργων: «Σχιζοφρένεια και Φόνος. Αναζητώντας τον Χαμένο Παράδεισο», «Μυθολογίες βίας και καταστολής», «O μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή», «Ψυχο-λογικά, Οι παγίδες του αυτονόητου», «Η ψυχολογία στην Ελλάδα σήμερα», (επιμέλεια), «Η Ψυχολογία της καθημερινής ζωής: H κουλτούρα του εφήμερου»,Η Ψυχή στη χώρα των πραγμάτων»,Μήπως; » (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου), «H νεράιδα της Γης» (παραμύθι σε εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου), «Δεν μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς: Τα παράξενα της μητρικής αγάπης. Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου».

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα της «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου»,Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά», «Έρως φαρμακοποιός», «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ», «Όλα τα Ναι του κόσμου» (νουβέλα). Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Το Χάρισμα της Βέρθας» ήταν υποψήφιο για το βραβείο αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ. Σήμερα είναι υπό έκδοση το βιβλίο της «Το Μέλλον ανήκει στην έκπληξη: 34 Σχόλια για την κρίση κι ένα υστερόγραφο».

Τομέας Τύπου

Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717, rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:

Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725

aste@megaron.gr


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020