Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05 Σεπτέμβριος 2012
 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για την ΠΡΟΛΗΨΗ της ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ των ΠΑΙΔΙΩΝ. «Το φάσμα της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης: Τεκμηριωμένη πρακτική και τεκμήρια από την πρακτική». 13-14 Σεπτεμβρίου 2012, Ξενοδοχείο President, ΑΘΗΝΑ.

Από: eleni stroumpakou <elenistroumpakou@gmail.com>
Ημερομηνία: 5 Σεπτεμβρίου 2012 5:37 μ.μ.
Θέμα: Διεθνές Συνέδριο για το φάσμα της Κακοποίησης-Παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης, 13-14 Σεπτεμβρίου 2012, Ξενοδοχείο President, Αθήνα.
Προς: ds@psy.gr

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ως συντονιστής του  Ερευνητικού Προγράμματος B.E.C.A.N. [Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια)] ανακοινώνει τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: «Το φάσμα της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης: τεκμηριωμένη πρακτική και τεκμήρια από την πρακτική», στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2012, και ώρα 08.30 έως 18:00, στην Αθήνα

[Ξενοδοχείο President, Λεωφόρος Κηφισίας 43]

[Αίθουσα Ευρώπη]

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού,
Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη
της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδιών

Φωκίδος 7, 115 26  ΑΘΗΝΑ.
Τηλέφωνα: 210 77 15 791, 210 77 93 648
Fax: 210 77 93 648
E-mail: ich_dos@otenet.gr
Website: http://www.ich-mhsw.gr

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για την ΠΡΟΛΗΨΗ
της ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ των ΠΑΙΔΙΩΝ

[Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών (Διευθυντής: Γεώργιος Νικολαΐδης]

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στο πλαίσιο της υλοποίησης και ολοκλήρωσης του Ερευνητικού Προγράμματος B.E.C.A.N. (Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια) ανακοινώνει τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο:
«Το φάσμα της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης: τεκμηριωμένη πρακτική και τεκμήρια από την πρακτική»,
στις 13 και 14 Σεπτέμβρη και ώρα 08.30 έως 18:00,
στην Αθήνα (Ξενοδοχείο President, Λεωφόρος Κηφισίας 43, Αίθουσα Ευρώπη).

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος BECAN, το οποίο μελέτησε το μέγεθος του φαινομένου της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών σε εννέα (9) Βαλκανικά κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ. και Ρουμανία) έχει στόχο την ανάδειξη των σύγχρονων ζητημάτων που προκύπτουν όσον αφορά την έρευνα, πρόληψη, καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα η συνάντηση αυτή της επιστημονικής και ευρύτερης κοινότητας στοχεύει να διερευνήσει το γενικότερο φαινόμενο της επιθετικότητας ή/και βίας σε βάρος των ανηλίκων στις δυτικές κοινωνίες, καθώς και σε διαφορετικές κοινωνικές συγκροτήσεις, πλαίσια και δομές ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως η σημερινή στην οποία η ανάπτυξη πολιτικών προστασίας των παιδιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
 
Στο Συνέδριο αυτό συμμετέχουν εξέχοντες ερευνητές και ακαδημαϊκοί με εξειδίκευση στην μελέτη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών από 15 χώρες όπως οι κ.κ. Prof. M. Ajdukovic (Croatia),Dr. D. Bianchi (Italy), Prof. J. Brkic (Bosnia), Prof. K. Browne (UK), Dr. Cenko (Albania), Prof. P. Durning (France), Dr. J. Fluke (USA), Dr. B. Gudbradsson (Iceland), Prof. Haxhiymeri (Albania), Prof. V. Ispanovic(Serbia), Dr. Z. Olmezoglou (Turkey), Dr. B. Van Puyenbroeck (Belgium), Prof. M. Raleva (FYROM), Prof. M. Roth (Romania), Prof. V. Stancheva (Bulgaria). Επίσης, συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί επιστήμονες του χώρου, ενώ στη διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα ερευνητικά δεδομένα για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών και στην Ελλάδα.
 
Σημειωτέον ότι το εν λόγω ερευνητικό διακρατικό πρόγραμμα, το οποίο ο φορέας μας έχει την τιμή να συντονίζει εδώ και τρία (3) χρόνια είναι η μεγαλύτερη ερευνητική δράση στην Ευρώπη αναφορικά με την αποτύπωση της έκτασης και των χαρακτηριστικών του φαινομένου της βίας κατά ανηλίκων με ερευνητικό δείγμα άνω των 60.000 παιδιών και 60.000 γονέων αλλά και την καταγραφή αναφορών κακοποίησης παιδιών από πάνω από 1.000 φορείς υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Από τα, δε, αποτελέσματά του σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις τεκμηριωμένης κοινωνικής πολιτικής με γνώμονα πάντα την βελτιστοποίηση της προστασίας των παιδιών από κάθε μορφής βία ή θυματοποίηση.
Επίσης, να σας ενημερώσουμε πως αν θα επιθυμούσατε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το διακρατικό πρόγραμμα “Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect - BECAN” του οποίου τα ερευνητικά στοιχεία για τη χώρα μας και τις 9 συμμετέχουσες Βαλκανικές χώρες θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο, μπορείτε να μας ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες ή και να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Προγράμματος (www.becan.eu) ή της Διεύθυνσής μας (www.ich-mhsw.gr).
 
 
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος BECAN
 
Γεώργος Νικολαΐδης
Ψυχίατρος

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

09:00-09:30 : Εγγραφές

09:30-10:30 : Εναρκτήρια Διάλεξη –Χαιρετισμοί:
Έχουν προσκληθεί*

 • Ανδρέας Λυκουρέντζος, Υπουργός Υγείας*
 • Αντώνιος Ρουπακιώτης, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων*
 • Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού*
 • Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού *
 • Φωτεινή Σκοπούλη, Υφυπουργός Υγείας*
 • Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας*
 • Ευθυμία Μπέκου, Γενική Γραμματεία  Πρόνοιας*
 • Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Παιδείας*
 • Γέωργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων*
 • Εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων* 
 • Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Επικεφαλής του Κύκλου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού*
 • Γεώργιος Νικολαΐδης,Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού


10:30-11:30 : Αποτελέσματα της έρευνας BECAN στην Ελλάδα.

Έρευνα Πεδίου Αυτοαναφερομένων εμπειριών θυματοποίησης παιδιών.
Κική Πετρουλάκη,
Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Έρευνα αναφερόμενων κρουσμάτων θυματοποίησης παιδιών.
Σάκης Ντιναπόγιας, Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Συντονισμός - Σχολιασμός:
Ράνια Μαχαίρα, Ψυχίατρος - Παιδοψυχίατρος, επ. συν., Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

11:30-12:00 : Διάλειμμα Καφέ

12:00-13:30 : Συντονισμός: Αθανάσιος Τζαβάρας

Συμπεράσματα από την έρευνα για την επίπτωση και επιπολασμό της κακοποίησης και της παραμέλησης των παιδιών.
Prof. Kevin Browne, University of Nottingham, United Kingdom

Ηθική και δεοντολογία στην έρευνα και στην πρακτική σύμφωνα με  τις προβλέψεις της Σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιού των Ηνωμένων Εθνών.
Donata Bianchi, Instituto degli Innocenti-UNICEF, Italy

Ούτε με ένα τριαντάφυλλο…
Αθανάσιος Τζαβάρας, Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


13:30-14:30: Ελαφρύ γεύμα

14:30-16:00: Συντονισμός: Γεράσιμος Κολαΐτης

Φιλική προς το παιδί Δικαιοσύνη: ένα μοντέλο διεπιστημονικής και διακλαδικής αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών κάτω από την ίδια στέγη.
Dr. Bragi Gudbrandsson, Governmental Agency for Child Protection, Iceland

Η απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας δεν είναι αρκετή: Απαιτείται η προαγωγή εναλλακτικών μεθόδων ανατροφής από τους γονείς.
Prof. Paul Durning, University of Paris X Nanterre, France

Παρεμβάσεις προαγωγής ψυχικής υγείας με οικογένειες παιδιών σε κίνδυνο.
Γεράσιμος Κολαΐτης, Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».


16:00-16:30: Διάλειμμα - Καφές

16:30-18:00: Συντονισμός: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη: παρατηρήσεις σχετικά με τις πολιτικές για την έρευνα που αφορούν στη βία σε βάρος των παιδιών.
Dr. Bert Van Puyenbroeck, Child and Family Agency, Belgium

Επιδημιολογική επιτήρηση του φαινομένου και των συστημάτων ανταπόκρισης στα κρούσματα κακοποίησης των παιδιών. Μοτίβα των αποφάσεων και επιλογών.
Dr. John Fluke, American Humane Association, Child Protection Services Research Center, USA

Η χρησιμότητα της ερευνητικά τεκμηριωμένης κοινωνικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών.
Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

9:00-10:30: Έρευνα Πεδίου Αυτοαναφερόμενων εμπειριών θυματοποίησης Παιδιών

Επίπτωση, Επιπολασμός και παράγοντες συσχετίσεων της κακοποίησης των παιδιών στην Κροατία.
Prof., Marina Ajdukovic, Ivan Rimac, Miroslav Rajter,
Nica Susac, University of Zagreb, Croatia

Επίπτωση, Επιπολασμός και τύποι κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών σε δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας στη Βουλγαρία.
Prof. Vaska Stancheva-Popkostadinova, Stefka Chincheva, Stanislava Stoyanova, Jordan Kalcev, Victoria Sotirov, South-West University “Neofit Rilski”, Bulgaria

Επιδημιολογική μελέτη του BECAN για την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών σε παιδιά σχολικής ηλικίας στην πΓΔΜ.
Prof. Marija Raleva, Izabela Filov, Liljana Trpchevska, Aleksandra Coneva, Dimitrinka Jordanova Peshevska, Kadri Haxihamza, Florijan Naumov, University Clinic of Psychiatry, Former Yugoslav Republic of Macedonia

10:30-11:00: Διάλειμμα Καφέ

11:00-12:30: Έρευνα Πεδίου Αυτοαναφερόμενων εμπειριών θυματοποίησης παιδιών

Τα διδάγματα από την έρευνα BECAN στην Σερβία.
Prof. Veronika Ispanovic-Radojkovic, Lazar Tenjovic, Natasa Hanak, Ana Vlajkovic, University of Belgrade, Serbia.

Επίπτωση και Επιπολασμός της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Prof. Jelena Brkic Smigoc, University of Sarajevo, Bosnia & Herzegovina.

Ποσοτικά δεδομένα για την κακοποίηση κ παραμέληση των παιδιών και οι συνέπειές τους στις πολιτικές για την ευημερία του παιδιού.
Prof. Maria Roth, Imola Antal, Agnes David-Kacso, Elemer Mezei, Corina Voicu, Gabriella Tonk, Babes - Bolyai University, Romania

12:30-14:00 : Έρευνα αναφερόμενων κρουσμάτων θυματοποίησης παιδιών

Έρευνα για τα αναφερόμενα κρούσματα κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στην Κροατία: Τι έχουμε μάθει;
Prof. Marina Ajdukovic, Ivan Rimac, Jelena Ogresta, Lea Skokandic, University of Zagreb, Croatia

Επίπτωση και Επιπολασμός των αναφερόμενων κρουσμάτων της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στην Βουλγαρία.
Prof. Vaska Stancheva, Ekaterina Mitova, South-West University “Neofit Rilski”, Bulgaria

Αναφορά των κρουσμάτων κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών στη πΓΔΜ: Ευρήματα έρευνας των περιστατικών που παραπέμφθηκαν σε Ιατρικές και Κοινωνικές Υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο.
Prof. Marija Raleva, Izabela Filov, Liljana Trpchevska, Aleksandra Coneva, Dimitrinka Jordanova Peshevska, Kadri Haxihamza, Florijan Naumov, University Clinic of Psychiatry, Former Yugoslav Republic of Macedonia

14:00-15:00 : Ελαφρύ γεύμα

15:00-17:00 : Έρευνα Πεδίου Αυτοαναφερόμενων εμπειριών θυματοποίησης Παιδιών

Συμπεράσματα από το την έρευνα BECAN της Τουρκίας.
Dr. Zeynep Olmezoglu, Ambulance and Emergency Physicians Association, Turkey

Ευρήματα από την Έρευνα BECAN στην Αλβανία.
Dr. Enila Cenko, Prof. Edlira Haxhiymeri, Children’s Human Rights Centre, Albania

Όταν τα παιδιά προσεγγίζουν τις ερευνήτριες: Θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας.
Γιούλη Παπανικολάου, Κοινωνική Λειτουργός, Μαρία Ψαράκου, Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

Διάγνωση παιδικής κακοποίησης: φως στη σκοτεινή όψη ενός κοινωνικού προβλήματος.
Κάτια Χατζηγεωργίου, Παιδοψυχίατρος, μέλος τής Επιτροπής Δικαστικής Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων τής Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (Ε.Ψ.Ε.)

17:00-17:30  Διάλειμμα Καφέ

17:30-18:00: Κλείσιμο / Συμπεράσματα
Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Γενικές Πληροφορίες
Ημερομηνία διεξαγωγής
: 13-14 Σεπτεμβρίου 2012
Τόπος διεξαγωγής: President Hotel, Αθήνα

Επίσημη γλώσσα
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική
.
Θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση κατά την διάρκεια παρουσίασης των ξένων ομιλητών

Γραμματεία Συνεδρίου:
Triaena Tours & Congress S.A.
Έφη Παπασταυροπούλου
Συγγρού 206, Καλλιθέα
176 72 Αθήνα
Tηλ: 210-7499300, 337
Fax: 210-7705752
E-mail: efip@triaenatours.gr

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν απαιτείται κόστος εγγραφής. Λόγω τού πεπερασμένου αριθμού θέσων, παρακαλείσθε όπως αποστείλετε εγκαίρως την Δήλωση Συμμετοχής


   

 
Συνημμένα αρχεία
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020