Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28 Φεβρουάριος 2013
 

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Επιστημονική Ημερίδα τού Ιατρείου Μελέτης Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση. Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, 9:00 – 14:00. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Θέμα: Πρώτη Παρουσίαση του Προγράμματος Γνωστικής Αποκατάστασης στην Ψύχωση «Μελέτη» - Τρία (3) χρόνια λειτουργίας. Συμμετοχή Δωρεάν. Θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης. Για την συμμετοχή σας μπορείτε να αποστείλετε E-mail στο: iatreiomeletis@psyhat.gr.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Προεδρείο:
Αλέξανδρος Χαϊδεμένος
, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχίατρος, 8ο Ψυχιατρικό Τμήμα, ΨΝΑ.
Δημήτριος Κόντης, Επιμελητής Α΄ Ψυχίατρος, Ιατρείο Μελέτης Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση, ΨΝΑ.

9.00-9.45: Εγγραφές
9.45-10.00: Χαιρετισμοί

10.00-10.45: Η σημασία της γνωστικής λειτουργίας στην ψύχωση.
Αγγελική Ανδρεοπούλου, Ψυχολόγος.

10.45-11.30: Ποιοι παράγοντες συνδέονται με τα γνωστικά ελλείμματα στην ψύχωση; Η εμπειρία στο ΨΝΑ.
Ειρήνη Θεοχάρη, Ειδικευόμενη Ψυχίατρος.
Δημήτριος Βάσσος, Ειδικευόμενος Ψυχίατρος.

11.30-12.00: Διάλειμμα

12.00-12.45: Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γνωστικής αποκατάστασης «Μελέτη» στο ΨΝΑ.
Σπυριδούλα Βασιλούλη, Ψυχολόγος.

13.00-13.45: Προοπτικές της γνωστικής αποκατάστασης των ασθενών με ψύχωση στην Ελλάδα.
Δημήτριος Κόντης, Ψυχίατρος.

13.45-14.00: Συζήτηση-Συμπεράσματα

Οργάνωση: Ιατρείο Μελέτης Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση – Επιστημονικό Συμβούλιο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Λεωφόρος Αθηνών 374, ΔΑΦΝΙ - ΧΑΪΔΑΡΙ.
Τηλέφωνο: 2132054193.
E-mail: iatreiomeletis@psyhat.gr, dimkontis@gmail.com

Πρόσβαση με τα ΜΜΜ:

  • ΜΕΤΡΟ - Στάση ΑΙΓΑΛΕΩ, και εν συνεχεία Λεωφορειακές Γραμμές ΟΑΣΑ: Α11, 866, 811.
  • Από Πειραιά, Λεωφορειακή Γραμμή ΟΑΣΑ: 845, από Πλατεία Καραϊσκάκη.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιατρείο Μελέτης Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Επιστημονικά Υπεύθυνος:
Δρ Δημήτριος Κόντης, Επιμελητής Α΄, Ψυχίατρος.

Επιστημονικό προσωπικό:
Αγγελική Ανδρεοπούλου
, Ψυχολόγος,
Σπυριδούλα Βασιλούλη, Ψυχολόγος,
Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Ψυχολόγος,
Μαρία Κουλουμπή, Εργοθεραπεύτρια,
Αντώνης Τσιχλάκης, Νοσηλευτής,
Ειρήνη Θεοχάρη, Ειδικευομένη Ψυχίατρος,
Δημήτρης Βάσσος, Ειδικευόμενος Ψυχίατρος,
Ματίνα Καραμέτου, Ειδικευομένη Ψυχίατρος.

Το Ιατρείο Μελέτης της Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διερεύνηση και την αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών που πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές. Το Ιατρείο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και στεγάζεται στα κτήρια ΠΡΟΚΑΤ του Νοσοκομείου.
Η λειτουργία του Ιατρείου βασίζεται στο σταθερό εύρημα πολλών διεθνών μελετών ότι οι γνωστικές λειτουργίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών που πάσχουν από ψύχωση. Φαίνεται μάλιστα ότι οι διαταραχές στη μνήμη, στην προσοχή, στην ταχύτητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων, στην ικανότητα για νοητικό σχεδιασμό και στην ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων παρεμποδίζουν την καθημερινότητά τους περισσότερο ακόμη κι από τα κύρια συμπτώματα της πάθησής τους. Για το λόγο αυτό, η μελέτη των γνωστικών λειτουργιών βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης έρευνας στην ψυχιατρική. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση έχουν αναπτυχθεί διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών των ασθενών με ψυχωτικές διαταραχές μέσω εκπαίδευσης ή φαρμάκων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της κοινωνικής κι επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Το Ιατρείο Μελέτης Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση (ή απλά Ιατρείο Μελέτης όπως είναι πλέον γνωστό) έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης στην ψύχωση, το Πρόγραμμα «Μελέτη». 

Στόχοι και δραστηριότητες του Ιατρείου Μελέτης της Γνωστικής Λειτουργίας στην Ψύχωση είναι:

1. Η αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΨΝΑ  ή φιλοξενούνται στις εξω-νοσοκομειακές δομές του Νοσοκομείου
2. Η μελέτη της σχέσης των λειτουργιών αυτών με κλινικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών καθώς και με βιοχημικές και άλλες παραμέτρους
3. Η ενίσχυση της λειτουργικής αποκατάστασης των ασθενών με ψύχωση μέσω της αποκατάστασης των γνωστικών τους λειτουργιών
4. Η ευαισθητοποίηση κι εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σχετικά με τον αποφασιστικό ρόλο των γνωστικών λειτουργιών στην πορεία της ψύχωσης
5. Η ενσωμάτωση της αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας και ειδικών προγραμμάτων που αποβλέπουν στην γνωστική αποκατάσταση στην ψύχωση (όπως είναι το πρόγραμμα «Μελέτη») στις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στον ελληνικό χώρο.

Κλινικό έργο του Ιατρείου

Μέχρι σήμερα, το Ιατρείο έχει αξιολογήσει τη γνωστική λειτουργία περισσότερων από 100 ασθενών κι έχει εφαρμόσει σε πιλοτική φάση το Πρόγραμμα «Μελέτη». Η εμπειρία από όσους έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο «Μελέτη» είναι θετική, αφού υποστηρίζει την εφικτότητά του, την καλή αποδοχή και ανοχή του από τους ασθενείς και δείχνει ότι το «Μελέτη» σχετίζεται με οφέλη σε διάφορους τομείς της γνωστικής λειτουργίας και της λειτουργικότητας των εκπαιδευόμενων.

Ερευνητικό έργο του Ιατρείου

Το ερευνητικό έργο του Ιατρείου είναι κυρίως προσανατολισμένο στην αναζήτηση των συντελεστών της γνωστικής λειτουργίας στην ψύχωση και στην διερεύνηση του αποτελέσματος της γνωστικής αποκατάστασης.  Επεκτείνεται όμως και σε όλο το φάσμα της κλινικής ψυχιατρικής, αποτελώντας ουσιαστικά μια σύγχρονη κλινική ερευνητική μονάδα στο πλαίσιο του ΨΝΑ. Τα στελέχη του Ιατρείου έχουν δημοσιεύσει δώδεκα άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές, δύο άρθρα σε ελληνικά περιοδικά, έχουν ανακοινώσει περισσότερες από 20 εργασίες σε διεθνή συνέδρια και 4 σε ελληνικά συνέδρια. Επίσης έχουν συγγράψει ένα κεφάλαιο σε διεθνές βιβλίο (εκδόσεις  Springer) κι ένα σε ελληνικό.

Εκπαιδευτικό έργο του Ιατρείου

Το Ιατρείο υλοποιεί από έτους ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το σεμινάριο  «Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης  του ΨΝΑ. Το σεμινάριο εστιάζει στη σημασία της θεραπευτικής ομάδας στην θεραπεία ασθενών με ψυχικές διαταραχές και αναφέρεται στον ιδιαίτερο ρόλο της γνωστικής λειτουργίας στην ψύχωση. Επίσης, το Ιατρείο συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών του Νοσοκομείου και των νοσηλευτών στην ειδικότητα της ψυχιατρικής και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών του προγράμματος «Μελέτη».
Επιστημονική Αναγνώριση του έργου του Ιατρείου
Το έργο του Ιατρείου έχει βραβευτεί σε ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο. Επίσης οι δραστηριότητές του έχουν χρηματοδοτηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση που επέλεξε το ερευνητικό πρόγραμμα διερεύνησης των συντελεστών της γνωστικής λειτουργίας στην ψύχωση του Ιατρείου ως μία  από τις 20 μελέτες που χρηματοδότησε το 2010 από ένα σύνολο 600 μελετών που είχαν υποβληθεί.

Προοπτικές

Οι προοπτικές του Ιατρείου αφορούν στη γνωστική αποκατάσταση της πλειοψηφίας των ασθενών του ΨΝΑ και στη διάχυση του «Μελέτη» σε όλη την Ελλάδα. Επίσης φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε ένα Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης για ασθενείς με ψύχωση που θα ενσωματώνει τη γνωστική αποκατάσταση σε ένα απαρτιωμένο πρόγραμμα ψυχιατρικής αποκατάστασης.


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 13 Οκτώβριος 2020