Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Τα Νέα τού Συλλόγου και Διεθνή
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10 Ιούνιος 2010
 

Δημοσιεύθηκε, στις 11 Ιουλίου 2011, η απόφαση του αρμοδίου Τμήματος του ΣτΕ [Επταμελής Σύνθεση], σε προσφυγή τού ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κατά Αποφάσεως της πολιτικής ηγεσίας τού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Τελευταία εγγραφή: 18.07.2011.

Το πλήρες κείμενο της Απόφασης.

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάσθηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 στο Γ’ Τμήμα τού Ανωτάτου Ακυρωτικού και σε Επταμελή Σύνθεση (Ολομέλεια Τμήματος), η από 24 Μαΐου 2007 (αριθμός κατάθεσης ΣτΕ 3518/24.5.2007) αίτηση ακύρωσης του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου η οποία εστρέφετο κατά τής Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορούσε σε κανονιστικές πράξεις-αποφάσεις.

Στη δικάσιμο της Υπόθεσης, παρέστη ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου και υπογράφων το δικόγραφο κύριος Πέτρος Ι. Μηλιαράκης, δυνάμει ειδικού πληρεξουσίου τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Από την πλευρά τής Υπουργού (Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), παρέστη (σύμφωνα με πληροφορίες) η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους κυρία Ευαγγελία Σκαλτσά.

Εισηγητής στην Υπόθεση ήταν ο Σύμβουλος Επικρατείας κύριος Αναστάσιος Γκότσης και Βοηθός Εισηγητής, ο Εισηγητής τού ΣτΕ κύριος Παναγιώτης Χαλιούλιας.

Με την αίτησή αυτή ακύρωσης τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου δεν προσβάλλονταν ατομικές διοικητικές πράξεις (ή ατομική διοικητική πράξη), ούτε ασκήθηκε παρέμβαση σε δίκη που αφορά ατομικές διοικητικές πράξεις (ή ατομική διοικητική πράξη), αλλά ως Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος προσέφυγε κατευθείαν κατά κανονιστικών πράξεων.

Στη συγκεκριμένη δίκη ο Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος δια τού Πληρεξουσίου Δικηγόρου του, κυρίου Πέτρου Ι. Μηλιαράκη, εστιάσθηκε για την ακύρωση της υπ’ αριθμόν 27922/Γ6(3)/3.4.2007 (ΦΕΚ 449/τ.Β΄/3.4.2007) απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κανονιστική πράξη αφορά σε όλη την Επικράτεια και ρυθμίζει τα ιδιαίτερα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντιδικία (όπως ασφαλώς αναμενόταν) από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δια του Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους και της εκπροσώπου αυτού, ενώ ο Σύμβουλος Επικρατείας κύριος Αναστάσιος Γκότσης που επιμελήθηκε της Εισήγησης, εισηγήθηκε θετικά υπέρ τού αιτήματος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δικαίωση της προσφυγής αυτής τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου στο Ανώτατο Ακυρωτικό, θα συνεπάγεται άνευ άλλου τινός την αμετάκλητη σε ανώτατο δικαιοδοτικό επίπεδο αναγνώριση στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο, του εννόμου συμφέροντός του να προσφεύγει (κατά την κρίση του) ενώπιον των Ανωτάτων Δικαστηρίων τής Χώρας (σύμφωνα με τους σκοπούς τού Καταστατικού του), όχι μόνο κατά ατομικών διοικητικών πράξεων (τούτο ήδη έχει γίνει δεκτό), αλλά και κατά κανονιστικών πράξεων, όπως η επίδικη περίπτωση που αφορά πράξη τού Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που ρυθμίζει ζητήματα εκπαίδευσης της Ελληνικής Πολιτείας.

Μια τέτοια θετική εξέλιξη θα σημαίνει ότι ιδρύεται οριστικώς στο Νομικό Πρόσωπο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου το δικαίωμα να διεκδικεί (κατά τις περιστάσεις και κατά την κρίση των συλλογικών του οργάνων, και σύμφωνα με τους σκοπούς τού Σωματείου), δικαστική επίλυση διαφορών ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού σε κανονιστικές πράξεις τής Διοίκησης (Προεδρικά Διατάγματα, Αποφάσεις Υπουργών, Υφυπουργών κ.λπ.), που θα ρυθμίζουν γενικότερα ανά την Επικράτεια ζητήματα και που θα καταλαμβάνουν πεδίο ευρύτατων ρυθμίσεων.

Θα επικυρωθεί δηλαδή το δικαίωμα του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου να υπερασπίζεται –κατά το μέρος που αφορά στα μέλη του και στο Νομικό Πρόσωπο του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου-, έννομα αγαθά και δικαιώματα, που απορρέουν από την ιδιότητα του Ψυχολόγου και του αντιπροσωπευτικού Συλλογικού οργάνου των Ψυχολόγων τής Χώρας, παρεμβαίνοντας ακυρωτικώς και στο επίπεδο των ευρύτερων ρυθμίσεων που θα εισάγει-θεσπίζει η Πολιτεία.

*****************************************************************

§

Αρχείο Κειμένου:

http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=5ebed9be-a814-471a-800b-a1922186b0e4

§

Αρχείο Πολυμέσων:

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#bc799345-ffff-4bf5-8c60-78a1e9a501d3

§

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΝΑ’
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

§

Αθήνα, σήμερα στις 25 Ιουνίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.50΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ.  ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
§

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.

Πρώτα θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 970/64/22-6-2010 επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, κλπ..

§

Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
...........................................................................................................................

 • Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός τα εξής:
  Πώς θα βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι που θα εξαναγκαστούν να δουλέψουν σε προχωρημένη ηλικία, πώς θα ανταποκριθούν στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, πώς θα ζήσουν οι συνταξιούχοι με αυτές τις συντάξεις πείνας;
  Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση για τις μαζικές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που ενώ παράγουν τον πλούτο, αντιμετωπίζουν την κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών-ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων;».

Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών):
...........................................................................................................................

 • Κυρία Παπαρήγα, κατανοώ την αντίθεσή σας απέναντι στο μνημόνιο το οποίο ψηφίσαμε, για να σώσουμε τη χώρα από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Κατανοώ ότι δεν είσαστε διατεθειμένοι να αποδεχθείτε μια απλή αλήθεια, ότι αυτή η Κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που αιμορραγούσε και ένα δημόσιο που είχε λυγίσει. Κατανοώ ότι δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να αποδεχθείτε ότι αυτό έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τη σπατάλη, τη διαφθορά, τα προνόμια και τα δώρα στους λίγους και τους ισχυρούς. Μια κατάσταση ανομίας, που καλλιεργήθηκε συστηματικά στην διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Που υπονόμευσε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
 • Κατανοώ ότι, για τους δικούς σας λόγους, δεν θέλετε να αναλάβετε οποιαδήποτε ευθύνη, που θεωρείτε ότι ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνησή μας.
 • Όμως, αυτό δεν σας απαλλάσσει από τις δικές σας ευθύνες απέναντι στη χώρα, τον ελληνικό λαό και τον εργαζόμενο.
 • Και έχετε, κυρία Παπαρήγα, εσείς και το κόμμα σας, ευθύνες.
 • Και μεγάλες ευθύνες.
 • Πρώτον, όταν τα δικά σας στελέχη δημοσίως αρνούνται την τήρηση του ελληνικού Συντάγματος. Όταν δικά σας στελέχη μιλούν για το δικαίωμά τους, να μην τηρήσουν αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων.
 • Δηλαδή, μας λέτε ότι παίρνετε εσείς το νόμο στα χέρια σας. Αυτό μας λέτε. Μας λέτε ότι ο καθένας μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του, μας λέτε ότι ο καθένας μπορεί να σηκώνει μπαϊράκι και να κάνει ό,τι θέλει.
 • Και αυτό το θεωρείτε προοδευτικό, κυρία Παπαρήγα;
 • Το δίκαιο της αυθαιρεσίας;
 • Το δίκαιο του ισχυρού;
 • Έτσι θα προστατεύσουμε τους αδύναμους;
 • Ή θα εκθέσουμε κάθε πολίτη στην αυθαιρεσία, τη βία και την ανομία;
 • Αυτή την κοινωνία οραματίζεσθε;
 • Θεωρείτε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
 • Και άρα, δημοκρατικούς κανόνες ευνομίας, Σύνταγμα, τα πετάμε από το παράθυρο;

  §

  *****************************************************************

  Σχόλιο του webmaster@psy.gr: «Εκ των ομοίων δει τέμνεσθαι τα όμοια» [Αριστοτέλης - Ηθικά - Νικομάχεια]. 

 • Επομένως, η Πάγια Εντολή τού Πρωθυπουργού τής Χώρας και Προέδρου τού ΠΑΣΟΚ, κυρίου Γεωργίου Α. Παπανδρέου, προς τους Υπουργούς της Κυβερνήσεώς του είναι να τηρούν και τις αποφάσεις τού Συμβουλίου της Επικρατείας, και συνεπώς και αυτές που αφορούν στο επάγγελμα του Ψυχολόγου.
 • ΟΨΟΜΕΘΑ!

   

 
Συνημμένα αρχεία
 
ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 27922/Γ6(3)/3.4.2007
 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 33
Τελευταία ενημέρωση : 26 Μάιος 2020